2022-11-02
Thor Ahlgren kliver ut i rampljuset
Sedan 1918 har företaget i Skillingaryd servat fordonsindustrin med pressade och stansade plåtdetaljer – nu med CO2-avtryck redovisat på artikelnivå.
Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.
5 augusti 2024
– Hållbarheten är viktigare än någonsin. Vi kör helt och hållet på grön el, köper svenskt eller europeiskt stål, jobbar med lokala underleverantörer och har bytt ut all belysning till LED. Vi har påbörjat ett långsiktigt förbättringsarbete som växer hela tiden, säger vd Jonas Fallberg.
Thor Ahlgren producerar brickor och avancerade plåt- och ståldetaljer till kunder med höga krav gällande toleranser och planhet.
Som underleverantörer till fordonsindustrin gäller det att leva upp till kraven som ställs gällande hållbarhet. Det är utvecklande för oss som företag och med vårt hållbarhetsarbete ser vi också att vi kan möta andra branschers kommande krav/behov.
Idag mäter vi vårt CO2-avtryck i huset och kan redovisa uppgifter på artikelnivå.
Stansade, laserskurna och CNC-bearbetade detaljer är vardag hos Thor Ahlgren. ”Vår kompetens sitter i väggarna sedan mer än 100 år”, säger vd Jonas Fallberg.
Thor Ahlgren har två produktionsenheter. På anläggningen i Hok ligger fokus på laserskärning i kombination med CNC-bearbetning. Här i Skillingaryd ligger fokus på stansning, pressning och finstansning av avancerade plåt- och ståldetaljer.
Vid finstansning används ett verktyg som minskar spelet mellan stans och dyna vilket ger detaljen 100 % blankzon. Finstansning är en process som lämpar sig väl för detaljer med krav på funktionsyta och snäva toleranser.
– Det här är en kompetens som gör oss unika i Sverige och här ser vi att efterfrågan ökar. Det är spännande att se var det tar vägen, konstaterar Ulf.
Finstans eller fulstans? Finstans absolut! Agron Kelmendi bemannar finstansen i Skillingaryd.
I anslutning till en av CNC maskinerna har Thor Ahlgren nyligen investerat i en robotcell. Roboten används för laddning och plockning av detaljer.
Med den här lösningen klarar vi ett obemannat skift och på så vis kan vi nyttja hela dygnet, säger Ulf Sundling.
Tempot är högt i den nya robotcellen. ”Det fungerar så bra att vi tittar på flera liknande lösningar”, säger Ulf Sundling (tv), här tillsammans med operatör Ahmad Alatrash.
Fakta:
THOR AHLGREN AB – Vi ser stål som något mjuk och formbart. För även om stål i sig är hårt, är det under arbete nästan lika skört som ett ägg.
Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Thor Ahlgren & Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se