Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.62 -0.01 -0.006
GBP 13.65 -0.01 -0.007
USD 10.73 -0.01 -0.012
BÖRSEN 17:30
0.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hållbara slag formar framtidens detaljer

Trenden håller i sig – allt fler söker produktionslösningar i Sverige. Och Västbo Press ser växande möjligheter för plåtbearbetning i följdverktyg.

 

 

Outsourcing har ersatts av backsourcing och i jakten på hållbara produktionslösningar vänder många blickarna mot just automatpressning – hos Västbo Press i Smålandsstenar.
– Vår bransch har tidigare varit utsatt för konkurrens med låglöneländer, men nu ser vi att marknaden värderar annorlunda, säger Hannah Poulsen.

 

Kan vi bygga det? Klart vi kan! Familjeföretaget Västbo Press med Hannah Poulsen och Johan Runesson i spetsen har profilerat sig med egen verktygstillverkning och smarta verktygskoncept.

 

Optimerade produktionslösningar


Verktygsbunden tillverkning är effektivt och sänker kostnaden per detalj även vid lägre volymer tack vare verktygskonceptet 505050 som utvecklats av Västbo Press. Och deras automatpresslinjer har kapacitet att öka än mer. Produktionstekniken bygger på maximal effektivitet. Ofta passerar en detalj genom fabriken utan någon fysisk handpåläggning.
– För varje gång du matar in material trillar det ut en färdig bit i andra änden. I följdverktyget kan vi slå ihop många olika moment, från stansning, bockning och formning till prägling, rullning och försänkning, säger Johan Runesson.

 

Henrik Andersson håller koll på hundradelarna i verktygen

 

Jelena Sadzak gör de sista justeringarna i verktyget innan körning.

 

 

Följdverktyg minimerar eftertempon. Här kan presslinjerna leverera rullade gångjärn, 1-4 mm materialtjocklek, med axeldiameter från 4 till 12 mm och toleranser ner till en tiondel.

 

 

Tekniken sitter i verktyget


Att verktyget är nyckeln till framgång betonar både Johan och Hannah gång på gång. Med egen verktygstillverkning i huset och smarta koncept för snabba och kostnadseffektiva verktygslösningar vet de vad de talar om.
– Vår teknik sitter i verktyget. Vi jobbar med supermodern bearbetning och program för konstruktion och simulering för att förfina och förbättra verktygen. Det är ett stenhårt fokus för oss, säger Johan.

 

 

Hållbar produktionsteknik


Automatpressning med följdverktyg har också ett hållbarhetsperspektiv som övertrumfar det mesta vad gäller maskiner. Mekaniken i en press är i princip outslitlig. Den äldsta maskinen hos Västbo Press har producerat oavbrutet sedan 1988. Nyckeln är kontinuerliga uppgraderingar av el och programvara liksom uppgraderingar av bandmatningsmaskin, riktverk och haspel.
– Tillverkningsmetoden är både modern och effektiv. Vi har smarta maskiner, uppkopplade, som pratar med varandra. Vår äldsta presslinje är samtidigt vår nyaste tack vare alla uppgraderingar, säger Hannah.
Trots något lägre nivåer under 2023 inleder Västbo Press ett nytt 2024 med flera nya projekt på väg in, även inom bygg.
– Våra kunder vill vara redo när det vänder uppåt igen så det känns verkligen hoppfullt, säger Johan.

 

Hållbart, smart och effektivt. Den äldsta automatpresslinjen hos Västbo Press är med uppgraderingar också den nyaste.

 

 

 

Fakta:
Västbo press AB – Plåtbearbetning som lösningar på kundens utmaningar. Automatpressning, efterbearbetning, montering, packning samt egen verktygsavdelning.

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Patrik Leonardsson & Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se


PODDEN

Lyssna på poddavsnittet där Hannah berättar mer om Västbo Press. 

 KONTAKTUPPGIFTER

Västbo Press AB

(Västbo Press AB)

Telefon: 037130360
Mail: info@vastbopress.se

Besöksadress:
Dalstorpsvägen 6
33330
SMÅLANDSSTENAR

Postadress:
Dalstorpsv. 6
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
www.vastbopress.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår