4 november 2024
I år får även eleverna köra truck
NORMA Sweden i Anderstorp ligger i framkant med automationslösningar för högvolymsproduktion. Nu vill man locka unga till en framtid inom industrin.
Hemflytt av produktion och tillverkning av slangklämmor i mångmiljonvolymer varje år kräver smarta lösningar, något som NORMA Sweden har specialiserat sig på under sin 127-åriga historia. Automation är nyckeln till kvalitet, volym och produktionskostnad per enhet. Ständigt pågår nya utvecklingsprojekt där man konstruerar och bygger maskiner och automationslösningar in-house.
Tekniklyft skapar nya möjligheter
Magnus Smith, teknisk chef, visar maskinen som flyttades från Tyskland till Sverige för ett par år sedan men som har varit arbetsintensiv och krävt många mantimmar.
– Vi har behållit skalet men fyllt maskinen med helt ny teknik berättar Magnus.
Tack vare ett nytt rundmatningsbord och trådlös kommunikation mellan två styrsystem kan den nya maskinen tillsammans med NORMAs senaste maskin för bandtillverkning producera en årsvolym på 2 miljoner klämmor.
Redo för automatiserad volymproduktion. Maskinen från Tyskland fick en total makeover med trådlös kommunikation mellan styrsystemen och ett nytt rundmatningsbord.
Förbättrat arbetsinnehåll för personalen
På utvecklingsavdelningen står även en ny robot som provkörs. Den är länken mellan de båda maskinerna och är inköpt lokalt hos Robotteknik i Anderstorp.
– Det är en rikedom att ha så djup kompetens så nära, konstaterar vd Jonas Palm.
Teknikuppgraderingen i de båda maskinerna innebär att man lyfter bort slitsamma och enformiga manuella moment.
– Det är ett slöseri med resurser att göra den typen av arbete manuellt. Nu förbättrar vi arbetsmiljön och arbetsinnehållet, säger Martin Suneson, projektledare.
Roboten är på plats och ska snart ”gifta ihop” bandmaskinen med en monteringsmaskin. Fr v: Magnus Smith, Martin Suneson och Christian Kannenberg, maskinkonstruktör.
Social hållbarhet – ett samhällsansvar
Tekniskt tunga automationslösningar kräver även strategisk kompetensförsörjning, vilket också är högaktuellt genom kravet på CSRD.
Jesper Carlek, HR-chef, beskriver det som ett samhällsansvar där NORMA vill visa på goda exempel. Det gäller också den viktiga satsningen på unga i projektet SKAL, Skola Arbetsliv. SKAL är ett samarbete mellan grundskolorna i Gislaveds kommun och certifierade SKAL-företag.
– Vi investerar väldigt mycket i ny teknik här i huset, men vi måste också säkerställa att vi har personal som kan köra maskinerna. SKAL är ett sätt att attrahera ungdomar i ett tidigt skede till industrin. Vår framtida personal behöver vara tekniskt intresserad och det skapas inte genom monolog, säger Jesper.
Årligen aktiverar man över 50 elever under två halvdagar genom sex stationer med yrkesinformation, grupptävlingar och utmaningar för grupparbete som följer i skolan.
Ser arbetsplatsen ur femteklassares kreativa ögon
Förra årets projekt med femteklassare blev en succé med nyfikna frågor och positiv respons efter att ha besökt alla avdelningar på företaget och lärt känna alla olika yrkesroller som arbetar sida vid sida inom industrin.
– Att se våra maskiner tyckte de var döhäftigt, säger Magnus och ler.
Efter elevernas besök fick han ett sms från en av föräldrarna.
– Hon skrev att ”min son vill börja jobba hos er” och det är ju jätteroligt!
Jonas Palm i sin tur besökte skolan när eleverna skulle återredovisa sitt grupparbete efter dagarna på NORMA.
– Det var helt fantastiskt att få se vår arbetsplats ur en femteklassares kreativa ögon. De fick bland annat göra en analys av hur AI kan komma att påverka vår arbetsplats och jag måste säga att de är bättre än oss på att förutspå framtiden, säger Jonas.
Det gäller att börja i tid för att väcka intresset för industrin. Förra årets besök av femteklassare blev mycket uppskattat.
Redo med radiostyrda truckar
När GnosjoRegion.se kommer på besök hos NORMA Sweden pågår förberedelserna för att ta emot nya femteklassare. Ur två lådor som hemlighetsfullt gömts undan lyfter Mathias Eriksson och Rose-Marie Stenberg på lagret fram två radiostyrda truckar, självklart lastade med ABA-klämmor.
– Förra året frågade eleverna om de fick köra truck. I år kommer de att få göra det, säger Mathias och Rose-Marie och ler.
Så klart att femteklassarna ska få köra truck! Mathias Eriksson, Jesper Carlek och Rose-Marie Stenberg förbereder besöket som är en del av SKAL-projektet i Gislaveds kommun.
ABA-klämma
Fakta: Norma sweden AB
NORMA Group är idag världsledande inom klammer- och kopplingslösningar för alla behov och kundlösningar.
Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se