Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03 Lördag 22 januari Grattis Vincent, Viktor
Valuta
EUR 10.43 -0.01 -0.005
GBP 12.47 -0.08 -0.083
USD 9.2 -0.03 -0.03
BÖRSEN 17:30
-1.89%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Den omöjliga tråden tänjer gränsen för det möjliga

RKås AB i Gnosjö representerar en lycklig kombination av modern teknologi och gammal ädel tradition: rationell produktion av trådprodukter.

– Lite grann av historiens vingslag har vi väl kring öronen även till vardags, säger de två kompanjonerna Jonas Sigvardson och Leif Wahlfridsson. Tråden var ju grunden för den industriella utvecklingen i regionen, man kan säga att Gnosjöandan hänger på en tråd. En stark sådan. För oss är tråden grunden för att hitta omöjliga möjligheter.

RKås i Gnosjö grundades 1972, har i dag 16 anställda och räknar med en årsomsättning på cirka 21 Mkr.

– Vi har varit i den lyckliga situationen att de återkommande lågkonjunkturerna inte drabbat oss nämnvärt, vår ökning av omsättningen har varit ganska stabil genom åren, säger de två ägarna.
Fast självklart har enstaka händelser bidragit till snabbare utveckling. En sådan var 1986 då företaget tog i bruk egna nya lokaler med de möjligheter till expansion som det innebar.


Leif Wahlfridsson säger att företagets stabila utveckling går hand i hand med de goda kundförbindelserna, som i många fall sträcker sig över flera decennier.

Plats att växa
– Vi har efterhand kompletterat med nya tillbyggnader, och vår lokalisering här på Ågatan medger ytterligare utbyggnad den dag vi behöver, säger de båda ägarna.

Företaget har 100 procent fokus på legotillverkning av tråddetaljer i dimensioner från 2 till 13 mm diameter i stål och rostfritt. Genom åren har RKås byggt upp en stor och stadig kundkrets, vars spridning inom olika branscher är en av orsakerna till att konjunktursvängningarna märkts ganska lite.

Gamla goda kontakter
– Vi har faktiskt kunder som varit trogna sedan starten , säger Jonas. Och våra tio största kunder har vi haft samarbete med i mer än 20 år.
– På årsbasis har vi nog bortåt 400 kunder som återkommer regelbundet, säger Leif. Någon marknadsföring att tala om har vi aldrig behövt eller orkat med, djungeltelegrafen tycks har fungerat förträffligt och nya kunder hör av sig med jämna mellanrum, mest svenska men också från övriga Norden.
Den årliga underleverantörsmässan på Elmia tycker de båda dock är nödvändig.
– Den ger kanske inte så mycket rent försäljningsmässigt, men det är ett bra tillfälle att stärka kontakterna med de kunder vi redan har. Sen har vi förstås en websida som för övrigt nu ska uppdateras.


Kompanjonerna Jonas Sigvardson och Leif Wahlfridsson synar en produkt som ingår i ett ryggstöd för kontorsstolar.

Tråd och tråd och tråd - i dimensioner från 2 till 13 mm. På lagret ligger ständig 60-70 ton och väntar på produktion.

Investeringar i nya CNC-styrda bockningsmaskiner sker kontinuerligt. Här den första CNC-maskin som köptes in 1992.

Vi växer med dem!
– Man kan säga att vi genom åren vuxit med våra kunder, i och med alla långvariga relationer. Det tycker vi är ett alldeles utmärkt sätt att expandera i lagom och kontrollerad takt. Kontinuerliga maskininvesteringar är förstås också en del av framgångskonceptet.

– Vår nyaste CNC-styrda bockningsmaskin installerade vi för två år sedan. Vi har nu fem sådana i drift, alla med våra egna applikationer i form av verktyg och fixturer. Vi har också flera mekaniska maskiner i drift.

– Vi har kapacitet att bygga snart sagt alla verktyg själva. Vi båda samt ett par av våra anställda är verktygsmakare i grunden, och det betyder mycket för konkurrenskraft och prisnivå, menar Jonas och Leif.
Fler investeringar finns förstås i bakhuvudet hela tiden. Att ligga i fronten tekniskt är ett måste, liksom att svara upp till andra kundkrav.


Jonas Sigvardson framhåller att företagets egen kapacitet att bygga både verktyg och fixturer är en styrka för konkurrenskraften.


Systemleveranser
– Vi levererar fler och fler sammansatta produkter, där vi sköter allt, inklusive att beställa kompletterande detaljer för färdiga systemleveranser. Vi ombesörjer också svetsarbeten och ytbehandling plus annan efterbehandling, inklusive packning och logistik, säger de båda.

RKås är ett företag i rätt storlek för att kunna vara flexibelt. Många kunderna finns bland småföretagen, men också bland de stora multinationella företagen.

– Våra detaljer finns med lite överallt, ofta vet vi inte ens i vilken produkt detaljerna ska hamna, men dom finns i hela världen.
– Vi har korta ställtider och jobbar med serier från flera tusen ner till styckdetaljer, om det behövs. Vår maskinkapacitet medger att vi också kan ställa upp på ”brandkårsinsatser” när det är nödvändigt.

Miljöpolicy
– Vi arbetar med ständiga förbättringar och förebyggande åtgärder för att minimera miljöpåverkan i vår produktion. Vi är noga med att följa gällande lagar och krav, men också att öka kunskapen hos våra anställda om betydelsen av miljöhänsyn i alla vår verksamhet.

– Självklart strävar vi efter att få så lite avfall och restprodukter som möjligt. Källsortering och hushållning med energi, råvaror, vatten och transporter är andra komponenter som ingår i vårt miljötänkande.

Maskinpark
Maskinparken består av excenterpressar 4-50 ton, automatpressar 25-50 ton, Punktsvetsar 20-52 kVA, automatsåg samt mekaniska och CNC-styrda trådbockningsmaskiner.

– Vi har en mycket bra bemanning på alla punkter i företaget. Att hitta rätt person till rätt jobb är inte alltid lätt, men vi har lyckats bra hittills. Någon formell utbildning som svarar mot våra krav finns inte, vi måste alltså hitta folk som är villiga att lära något nytt från grunden.

– Vi ser framtiden an med tillförsikt. Marknaden för allt mer avancerade trådprodukter med lång livslängd växer, säger Jonas och Leif. 

/Bengt Kjellberg

 KONTAKTUPPGIFTER

R-Kås AB

(R-Kås AB)

Telefon: 037091800
Mail: info@rkas.se

Besöksadress:
Idrottsv. 2
33533
GNOSJÖ

Postadress:
Idrottsv. 2
33533
Gnosjö

Webbadress:
www.rkas.se