Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03 Lördag 22 januari Grattis Vincent, Viktor
Valuta
EUR 10.43 -0.01 -0.005
GBP 12.47 -0.08 -0.083
USD 9.2 -0.03 -0.03
BÖRSEN 17:30
-1.89%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

Det omöjliga blir möjligt med tråd

De har 60 års erfarenhet av tråd - och är fortfarande lika nyfikna. Kanske är det därför allt fler designers väljer att anlita R-Kås i Gnosjö.
Ett antal designklassiker tillverkas idag hos R-Kås och det är produktion från ax till limpa, allt ifrån själva bockningsmomenten till den färdiga systemleveransen ut till butik. Och allt fler designers tillkommer.

Konsolsystemet Pythagoras, design Gustav Rosén, tillverkas hos R-Kås och säljs hos Maze Interior - som medvetet väljer lokala tillverkare.

Medvetna val av lokala tillverkare

- Vi registrerar ungefär 40 nya kunder varje år och många gånger handlar det om designers som börjar i liten skala och så småningom slår igenom, säger Jonas Sigvardson, vd och ägare.

Ett exempel är designern Gustav Rosén vars konsolsystem Pythagoras tillverkas hos R-Kås och säljs hos trendiga Maze Interior - som profilerar sig just genom medvetna val av lokala tillverkare.

Samarbetet med designers är utmanande och utvecklande för tillverkande industri, menar vd Jonas Sigvardson. "Man lär sig mycket av projekten" säger Jonas.

Tänka utanför boxen

I brytpunkten mellan design och tillverkande industri uppstår spännande möten som kräver en god förmåga att tänka utanför boxen och ibland kunna styra om tillverkningsmetoderna. 

För till skillnad från annan tillverkning är det inte självklart att en designer vill ha den mest rationella och kostnadseffektiva lösningen.

- Ibland kan designern säga "det här får kosta", säger Jonas och ler.
Mer än en gång har han kastat sig ut i mer eller mindre "galna" projekt, berättar han.

- Men man lär sig väldigt mycket av de här projekten, man kommer på nya metoder och arbetssätt och får ibland ta hjälp av rör- och plåtkonstruktörer för att hitta lösningar. Det blir branschöverskridande. Gnosjöandan i praktiken.

Den CNC-styrda trådbockningsmaskinen har totalrenoverats för att möta kundernas krav på komplex tredimensionell trådbockning.

Välfylld orderbok med stora projekt

R-Kås och dotterbolaget AB Rune Hermansson upplever en positiv ökad orderingång.

- Orderboken ser jättebra ut och vi har många stora projekt som börjat rulla igång. Vi växer och förändras med våra kunder och vi märker mer och mer att man efterfrågar systemleveranser med helt färdig produkt, monterad, packad och klar, säger Jonas Sigvardson.

Nytt kök, nytt lunchrum och nya omklädningsrum - personalutrymmena hos R-Kås har fördubblats efter renovering.

Investeringar i maskiner och lokaler

Tack vare att hjulen snurrar har man kunnat investera under det senaste året. Bland annat har man totalrenoverat en CNC-styrd trådbockningsmaskin med nya motorer och ny mjukvara. 

R-Kås har också byggt om lokalerna och fördubblat personalutrymmena med nytt kök, nytt lunchrum och nya omklädningsrum.

- Det gamla köket var original sedan 40-talet så det var på tiden, säger Jonas och skrattar. Och det gör mycket för känslan att komma till jobbet varje dag!

Text & foto: Gabriella Mellergårdh & Fredrik Sweger (Pythagoras)


KONTAKTUPPGIFTER

R-Kås AB

(R-Kås AB)

Telefon: 037091800
Mail: info@rkas.se

Besöksadress:
Idrottsv. 2
33533
GNOSJÖ

Postadress:
Idrottsv. 2
33533
Gnosjö

Webbadress:
www.rkas.se