Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Nu minskar R-Kås fotavtrycket

Hos trådexperterna i Gnosjö har omställningsresan för hållbar produktion av tråddetaljer kommit långt. En färsk hållbarhetsanalys visar vägen vidare.

 

– De sista åren har vi halverat vår inköpta el tack vare vår solcellsanläggning och energieffektivisering med ny LED-belysning och ny värmepump.

Vi jobbar kontinuerligt med miljö­förbättringar men har varit dåliga på att dokumentera det, säger Thomas Bråddhult, sälj/inköp.

 

Egen solcellsanläggning, energieffektiviseringar och användning av återvunnet stål är viktiga sätt att minska miljöpåverkan, konstaterar Jonas Sigvardson (tv) och Thomas Bråddhult (th).

 

 

Mobilisera och accelerera omställningen

 

Här kommer en nyligen genomförd hållbarhetsanalys till god hjälp. I sam­arbete med Almi och Hållbarhetsteamet i Jönköping har R-Kås gjort en klimatberäkning i scope 1, 2 och 3 där man gått igenom verksamheten, från inköpt material, egen produktionsprocess, transporter (både inköpta och egna) liksom lackering och ytbehandling.

– Syftet är att mobilisera och accelerera omställningen och vi kan konstatera att scope 3 står för den tyngsta miljöbelastningen hos oss, berättar vd Jonas Sigvardson.

 

Återvunnet stål minskar fotavtrycket

 

Scope 1, 2 och 3 är ett sätt att kategori­sera de CO2-utsläpp som företag genererar genom egen verksamhet och inköpta tjänster och material.

– För oss är det framför allt råmaterialet som ränner i väg. Järntråd genererar en hel del utsläpp och rostfritt mer än dubbelt så mycket, säger Jonas.

Materialvalet är svårt att påverka, konstaterar Jonas, då det är kunders krav som styr, men förhoppningen i alla led är att omställningen till fossilfritt stål ska skyndas på.

– Återvunnet stål ger också ett lägre fotavtryck även om det där finns begränsningar på tråddimensioner. Går du över 6 mm måste du blanda in jungfruligt material, säger Jonas.

 

R-Kås investerar för miljön. Med rätt mätmetoder och klimatsmarta val kan det ekologiska fotavtrycket minska rejält.

 

 

Fortsatta förbättringar

 

Mycket av R-Kås produktion resulterar i konsumentprodukter där kraven på omställning drivs tydligt. Därför är det viktigt för R-Kås att ligga steget före.

– Hållbarhetsanalysen har gett oss ett underlag som vi kan presentera för våra kunder och ger oss samtidigt underlag för fortsatta förbättringar, säger Jonas.

 

 

 

 

Många innovativa produkter skapas i tråd, bland annat den bärbara stickhjälpen Twizzter som just nu erövrar världen.

 

 

 

FAKTA
R-Kås – från legotillverkning av tråddetaljer till helhetslösningar med komplett designad produkt. Trådringar samt svetsade trådnät i olika storlekar.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & TwizzterKONTAKTUPPGIFTER

R-Kås AB

(R-Kås AB)

Telefon: 037091800
Mail: info@rkas.se

Besöksadress:
Idrottsv. 2
33533
GNOSJÖ

Postadress:
Idrottsv. 2
33533
Gnosjö

Webbadress:
www.rkas.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår