Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 32 Tisdag 9 augusti Grattis Roland
Valuta
EUR 10.37 0.03 0.027
GBP 12.27 0.01 0.014
USD 10.15 0.00 -0.002
BÖRSEN 10:14
-0.73%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Trådexperterna som tänker grönt

Smarta energilösningar, intelligenta styrsystem och maskininvesteringar – för R-kås i Gnosjö är hållbar tillverkning av tråddetaljer en självklarhet.

 

– Egentligen tror jag att ett hållbart förhållningssätt till produktion är självklarheter för de flesta svenska företag. Vi måste bara bli bättre på att tala om det för våra kunder, säger vd Jonas Sigvardson.

När vi möts en tidig försommardag genomför Elteam i Gnosjö det allra sista av solcellsinstallationen som kommer att generera ungefär 65 procent av R-kås strömförbrukning. Redan sedan tidigare köper man enbart förnybar el och med bytet till LED-belysning i hela anläggningen har energiförbrukningen minskat rejält.

 

Grön kraft till hållbar produktion av tråddetaljer. ”Nu är vi startklara med vår solcellsanläggning på 1 100 kvadratmeter”, säger Jonas Sigvardson.

 

 

Nya styrsystem säkrar produktionskapacitet

 

Men hållbarhetsresan är bara påbörjad och spänner över så många plan. Innovation och teknologiska framsteg inom industrin är en av prioriteringarna inom FN:s globala mål – och hos R-kås i Gnosjö syns många exempel. Bland annat har man med hjälp av Axelent Engineering byggt om och uppdaterat tio maskiner för tillverkning av tråd­ringar med nya styrsystem.

– Vi har utvecklat ett helt eget styrsystem med touchskärmar där våra operatörer har fått vara med och påverka innehåll och funktioner för att det ska bli så användarvänligt som möjligt, säger Jonas.

– Tack vare samarbetet med Axelent Engineering har vi säkerställt vår produktionskapacitet.

 

Säkrad produktionskapacitet. Tio maskiner har uppdaterats med ett helt nytt och användarvänligt styrsystem.

 

Ny svetsrobot med CMT-teknik

 

Bland de senaste investeringarna finns också svetsroboten RexWeld Mini, levererad av JE Robotteknik i Gnosjö.

– Här svetsar vi med CMT-teknik som minskar värmepåverkan och ger i princip sprutfria svets- och lödfogar, konstaterar Thomas Bråddhult, försäljnings- och inköpsansvarig.

MIG-svetsning i rostfritt, styrda tråd­bockningsmaskiner från Numalliance och mätteknik från Hexagon är andra investeringar som effektiviserar legotillverkningen av tråddetaljer. R-kås bockar, rullar och svetsar tråd i alla dess former; lågkolhaltig järntråd i dimensioner från 2–16 mm med också rostfri och galvaniserad tråd. Man levererar enskilda komponenter liksom helhetslösningar i form av kompletta konsumentprodukter.

– I år firar vi 50 års gedigen erfarenhet av trådbearbetning, säger Jonas.

 

Den nya svetsroboten med CMT-teknik är en av de senaste maskininvesteringarna hos R-kås i Gnosjö.

 

 

 

FAKTA
R-kås – från legotillverkning av tråddetaljer till helhetslösningar med komplett designad produkt. Trådringar samt svetsade trådnät i olika storlekar.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

R-Kås AB

(R-Kås AB)

Telefon: 037091800
Mail: info@rkas.se

Besöksadress:
Idrottsv. 2
33533
GNOSJÖ

Postadress:
Idrottsv. 2
33533
Gnosjö

Webbadress:
www.rkas.se