26 juli 2021
Cirkulära lösningar för farligt avfall
Stena Recycling gör farligt avfall till ny resurs samtidigt som man hjälper företag att rapportera enligt den nya lagen om anteckningsskyldighet.
Lagen som trädde i kraft i november 2020 handlar om ökad spårbarhet och innebär att alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in och behandlar farligt avfall är skyldiga att rapportera sina uppgifter till Naturvårdsverket. En ganska krånglig historia som kräver rapportering i flera steg, från beställning av hämtning till faktisk avlämning, med uppgifter om mängd och avfallsslag. Här erbjuder Stena Recycling en tjänst för att underlätta för sina kunder.
– Tjänsten innebär att vi sköter all rapportering åt kunden, säger Niclas Svärd.
Stefan Grönevik berättar hur emulsioner kan renas och återanvändas och hur spillolja kan bli till ny basolja.
Hjälper kunderna att rapportera rätt
2021 räknas fortfarande som ett inlärningsår för att företagen ska ges tid att ställa om, men från och med januari 2022 är det skarpt läge.
– Då utfaller sanktionsavgifter om du gör fel, så det kan stå dig väldigt dyrt om du slarvar med detta. Därför vill vi som serviceföretag hjälpa våra kunder, säger Stefan Grönevik, produktionsledare och FA-specialist på Stena Recyclings anläggning för farligt avfall i Värnamo.
Stefan konstaterar att många företag inte känner till lagändringen.
– Många företag är inte heller medvetna om hur mycket farligt avfall man faktiskt hanterar, säger Stefan.
Även elektronik räknas till farligt avfall. ”Många företag vet inte hur mycket farligt avfall man faktiskt hanterar”, säger Niclas Svärd.
Alla företag hanterar farligt avfall
Till farligt avfall räknas nämligen allt ifrån glödlampor och elektronik till oljor, emulsioner och impregnerat trä.
Dessutom krävs enligt lag ett särskilt tillstånd för att få transportera farligt avfall – och som avsändare är du juridiskt ansvarig för klassificering av ditt farliga avfall.
– Många större företag har bra koll på detta, men vi vill också hjälpa mindre företag att göra rätt, säger Niclas.
Ett exempel är Stena Recyclings miljöväggar där det mindre företaget får hjälp att sortera allt som klassas som farligt avfall.
– Då kan du ringa och boka hämtning en gång per år – och samtidigt få med dina siffror i redovisningen till Naturvårdsverket, säger Niclas.
Stena Recyclings miljövägg är ett bra hjälpmedel för det lilla företaget som vill sortera sitt farliga avfall och få hjälp med hämtning och rapportering till Naturvårdsverket.
Dags att ta sig uppåt i avfallshierarkin – sikta mot en deponifri framtid!
FAKTA STENA RECYCLING
Stena Recycling omhändertar alla typer av avfall. Vi förädlar materialen och låter dem leva vidare som råvaror till nya produkter eller ny energi.
Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se och Stena Recycling