12 april 2022
Avancerad skärning i alla material
Det lilla familjeföretaget AddCut i Smålandsstenar satsar stort. Med den nya, specialtillverkade vattenskärmaskinen vill man utmana hela branschen.
– Med den här ser vi att vi kan konkurrera mer med laserskärning eftersom vi klarar både kraftigare dimensioner och fler material än en vanlig laser, säger Alexander Sköld, som äger och driver AddCut tillsammans med sin kusin Jonas Sjödell.
Vattenskärmaskin för serieproduktion
De går i väntans dagar. Den nya vattenskärmaskinen för serieproduktion som beställts hos leverantören Waterjet Sweden i Ronneby håller fortfarande på att byggas. Ett gäng som med sin expertis tagit fram lösningen bakom AddCuts specialbyggda vattenskärmaskin.
– Den är helt custom made, de har aldrig byggt en sådan här maskin tidigare, konstaterar Alexander.
"Nu utökar vi våra möjligheter till legokörning" säger Alexander Sköld (tv) och Jonas Sjödell (th).
Kan skära i alla material
Det är den tredje maskinen som AddCut köper från Waterjet Sweden, och kapaciteten trumfar det mesta hittills. Skärbordet på den nya maskinen är hela 3,2 x 7,7 meter och rymmer fyra stora plåtar för samtidig bearbetning med fyra skärhuvuden och två skärzoner.
– Det innebär att vi kan skära samtidigt som vi laddar och plundrar, så nu klarar vi mer obemannad körning. Vi vill öka på legosidan och med den här maskinen kan vi hålla lägre priser, förklarar Jonas.
En stark konkurrensfördel gentemot laserskärningen, menar Jonas, är också det faktum att du med vattenskärning kan bearbeta alla slags material, från mjukaste gummi till hårdaste metall. En annan stor fördel är att ingen värmepåverkan sker på materialet så man slipper härdade ytor som sker vid laserskärning och på så vis sparar man fräsar, gängtappar mm vid efterbearbetning.
– Många är inte medvetna om det, konstaterar Jonas.
Vattenskärning lämpar sig för alla slags material, från aluminium, stål och rostfritt till koppar och mässing, ja till och med mjuka material som gummi och skumgummi.
Tillväxt och investeringar
Det har gått tre år sedan Alexander och Jonas tog över AddCut, tre år präglade av pandemi. Men för AddCuts del har investeringar, rekryteringar och tillväxt varit det som tydligast utmärkt de här åren.
– Sedan 2020 har vi mer än fördubblat vår omsättning, berättar Alexander.
Förutom den nya vattenskärmaskinen som är på väg in har man under 2021 investerat i verkstaden med en ny flerop och därmed fördubblat sin kapacitet. En ny sänkgnist har också flyttat in.
Förra året fördubblades kapaciteten i verkstaden med bland annat en ny flerop, berättar Jonas Sjödell.
Lyckade rekryteringar – och fortsatt sökande efter teknisk säljare
– På de här tre åren har vi byggt upp en helt komplett verkstad, och det är nog därför vi lyckats rekrytera två erfarna verktygsmakare också, eftersom de ser att vi investerar och satsar, säger Jonas.
Just nu söker AddCut efter en teknisk säljare inom plåtbearbetning.
Här finns god kapacitet för bearbetning. Rickard Lindholm vid en av AddCuts tre vattenskärmaskiner.
Jobben kommer tillbaka till Sverige
– Man vill vara där det händer grejer, fortsätter Alexander, och det är så vi vill ha det, att det går positivt snack på byn om att vi satsar på ny teknik, nya maskiner och utveckling. Framåtanda, det tror jag är viktigt.
– Folk tycker nog att det är kul att vi är ganska unga också, konstaterar Jonas.
En annan förklaring till AddCuts snabba tillväxt, menar Jonas och Alexander, är att företaget har över 200 aktiva kunder vilket innebär att ”det alltid är någon som har att göra”. AddCut har också fler ben att stå på genom sitt kunderbjudande som innefattar både verktygstillverkning till formsprutningsindustrin, legoproduktion och konstruktion av maskiner och automationslösningar.
– Automation har ökat och här ser vi att jobben kommer tillbaka till Sverige. Vi har kunder som säger att ”jag sover bättre om natten nu när jag har lagt min tillverkning i Sverige” och det är ju precis vad vi strävar efter, säger Alexander.
FAKTA
AddCut – vattenskärning med högsta noggrannhet och kvalitet i alla material. Även efterbearbetning, maskinkonstruktion och formverktyg till plastindustrin.
Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Patrik Leonardsson