Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 27
Söndag 5 juli
Grattis Laila, Ritva
Valuta
EUR 10.48 0.00
GBP 11.62 0.00
USD 9.32 0.00
BÖRSEN 08:35
-0.23%

Svensk fordonsindustri redo för omställning

Sverige är tvåa i världen på innovation – och det är svensk fordonsindustri som står för många av de patent som ligger till grund för topprankingen.

 

Elektrifierade, uppkopplade och intelligenta fordon är en självklarhet idag. Självkörande bilar finns redan i trafik. Att fordonsindustrin står inför en accelererande omställning är ingen hemlighet.

 

 

Alla möjligheter att bli vinnare

 

Hundratals svenska företag med tiotusentals medarbetare berörs av fordonsindustrins evolution. Nu menar experter att den snabba utvecklingen kan ge stora möjligheter till svenska leverantörer – som redan ligger otroligt långt framme enligt Global Innovation Index.

– Spelas korten rätt har de svenska leverantörerna till fordonsbranschen alla möjligheter att bli vinnare, säger Peter Bryntesson, senior rådgivare på branschorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen.

 

 

Peter Bryntesson, senior rådgivare på branschorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen.

 

 

Identifierar nya artiklar till elmotorn

 

FKG har dragit igång ett projekt där man sätter fokus på de möjligheter som elektrifiering erbjuder svenska underleverantörer inom fordonsindustrin. För när förbränningsmotorn ersätts av en elmotor byts inte bara energikällan ut. För att bygga en dieselmotor krävs cirka 700 komponenter. Elmotorn å sin sida består av betydligt färre artiklar.

– Vi måste tänka nya funktioner och egenskaper och jag tror det blir oerhört viktigt att få in kompetens från andra branscher, till exempel spel- och flygindustri. Med hjälp av RISE driver vi ett projekt för att så snabbt som möjligt identifiera 70 nya artiklar som blir en effekt av elektrifieringen, säger Peter.

 

 

 

Nordens största mötesplats för automotive

 

Resultatet av projektet kommer att presenteras på Elmia Subcontractor den 12-15 november. Dessförinnan inbjuder FKG till Nordens största mötesplats för automotive: Stora Leverantörsdagen 2019, den 16-17 oktober i Göteborg. Här kommer några av fordonsindustrins tungviktare från bland annat Veoneer, Vinnova, Scania, Teknikföretagen och NEVS att dela med sig av sina insikter.  

 

Dags att tänka nytt

 

Temat för SLD2019 är Navigate the future.

– Transportmedelsindustrin med fordonsindustrin i spetsen möter en svårnavigerad framtid. Tekniken blir ny och mötet med kunden glider över mot en tjänst istället för en traditionell produkt. Gränser suddas ut och det handlar om att tänka nytt, i vissa fall helt nytt, för att framtidssäkra sin verksamhet, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG.

 

Fredrik Sidahl, vd för FKG.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 

Läs mer om SLD2019 här: https://fkg.se/samverkan-for-industriell-omstallning-pa-sld2019/

 

Läs mer om projektet som identifierar framtidens bilkomponenter här: https://fkg.se/utveckling-inom-fordonsindustrin-kan-ge-stora-mojligheter-till-svenska-leverantorer/

 


Lägg en offertförfrågan!

- Hitta en ny leverantör i Gnosjöregionen »