Hos Gnosjöregionen hittar du företag som arbetar med gjutning i dess olika former.

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 39
Torsdag 24 september
Grattis Gerhard, Gert
Valuta
EUR 10.51 0.03
GBP 11.47 0.02
USD 9.02 0.05
BÖRSEN 18:41
0.56%

Gjutning

Snabba tips om

    1. Gjutningsprocessen går ut på att smälta någon slags metall ned i en form för att få fram en färdig detalj.
    2. Det finns flera olika gjuteritekniker beroende på vad du vill uppnå, men press-, sand- och precisionsgjutning är de vanligaste.
    3. Största fördelen med gjutning är att du kan skapa en geometri med minimal bearbetning och utan materialspill, jämfört med exempelvis skärande bearbetning.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

En gjutningsprocess består i regel av sex steg: formtillverkning, smältning av material, avgjutning, stelning, urslag och eventuell efterbehandling. Förutom när det gäller olika metaller och legeringar är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, betong, gips, vax och glas. Förutom när det gäller olika metaller som aluminium legeringar samt betonggjutning är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, gips, vax och glas.

 

Gjutning

 

Olika gjutmetoder

De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning och stiggjutning. De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning, götgjutning och stiggjutning.

 

Historik

Redan ca 4000 år f Kr började man använda sig av gjutning som metod för att formge metaller. Det var i områdena runt Svarta havet och Kaspiska havet som man använde öppna stenformar och göt koppar. Så småningom utvecklade man en delad form i bränd lera som gjorde ytorna bättre. Man märkte också att materialet fick bättre egenskaper om man använde en legering av två metaller. I Kina kunde man redan 700 år f Kr smälta och gjuta gjutjärn. En teknik som inte började användas i Europa förrän ca 1000 år e Kr.

Gjuteriteknik AB

VÄRNAMO

Vi är specialister! Helautomatisk och komplett produktionsprocess med kostnadseffektiv pressgjutning av zink i den senaste produktionsutrustningen.

Nyströms Pressgjuteri AB

GNOSJÖ

Vi förser möbelbranschen och industrin med pressgjutna aluminiumdetaljer. Efterbearbetning med perfekt ytfinish.

2 B Best Business AB

ANDERSTORP

Industrins affärspartner för optimerade lösningar av produktionsprocesser. Vi levererar kundspecifika tekniska komponenter via global tillverkning.

Gnosjö Technical Group Sweden Aktiebolag

VÄRNAMO

Vi är en grupp företag som erbjuder svarvning, kallstukning, plåt och laser, 3D printing, rör och tråd, montering och lego, fräsning och gjutning.

Reftele Gjuteri AB

REFTELE

Sandgjuten aluminium till kunder inom fordonsindustri, pumpindustri och livsmedelsbranschen. Vi arbetar även med prototyper.

Ezze AB

GNOSJÖ

Pressgjutning, varmsmide och automatsvarvning av komponenter. Stort utbud av standardprodukter inom VVS-stortiment. Även legoproduktion.

Isiflo AB

Gnosjö

Tillverkning och försäljning av mässings- och kompositprodukter för VVS och VA. Legotillverkning av kundspecifika produkter i mässing.

Metallfabriken Evo AB

GNOSJÖ

Specialister på pressgjutning och kokillgjutning av tekniskt avancerade detaljer i aluminium, zink och mässing. Helautomatisk och modern maskinpark.

Gjutning

 

Sammanfattning av Gjutning

När du vill ha en färdig detalj med minimal bearbetning och i princip inget materialspill är gjutning en bra metod.

 

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Precisionsgjutning | Pressgjutning |Sandgjutning | Gjutning | Betonggjutning | Gjutning i aluminium