Här är företagen i Gnosjöregionen som gjuter i aluminium. Gjutning i aluminium är den metod som används för att ta fram delar till bl.a. fordonsindustrin.

Vecka 22 Måndag 27 maj Grattis Beda, Blenda
Valuta
EUR 11.54 -0.03 -0.025
GBP 13.56 -0.03 -0.028
USD 10.63 -0.04 -0.038
BÖRSEN 13:44
-0.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Gjutning i aluminium

Snabba tips om gjutning

    1. Aluminiumgjutning kan användas till många olika slags komponenter för industri och näringsliv.
    2. Med precisionsgjutning så får man de mest komplexa geometrierna.
    3. Det är viktigt att en detalj som gjuts stelnar på rätt sätt för att undvika sprickor.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Ett material som används flitigt då man vill ha riktigt stor hållbarhet är aluminium. För att få fram precisa former så kan man använda sig av gjutning i aluminium men det här används bara då material och produktionskostnaderna kan försvaras av den höga kvalitet och hållbarhet som man får. Om man till exempel ska ta fram ett flygplan så är det förståeligt att man måste satsa på material som aluminium medan andra produkter kan klara sig trots att de utvecklas av en enklare metall.

 

Gjutning i aluminium

 

Så går gjutning i aluminium till

All form av gjutning, vare sig det handlar om betonggjutning eller gjutning i aluminium, går ut på att man värmer upp ett material till att forma en flytande massa. Den här massan häller man sedan i en gjutform som kan vara en kokill. I formen så får massan stelna och sedan så kan man plocka bort formen för att få fram sin färdiga komponent. När man talar om gjutning så måste man inse att denna process börjar redan med formen. Denna ska tillverkas och man måste besluta sig för om formen ska vara permanent eller en engångsform. Materialet ska sedan smältas, avgjutas samt stelnas och här är det mycket viktigt att stelningsprocessen inte innebär ojämnheter som senare kan leda till svagheter i metallen. Till sist så måste man få bort formen med slag eller annan metod och sedan kan man efterbearbeta. Aluminium brukar inte kräva efterbearbetning men för estetikens skull så kanske man målar och lackar den färdiga komponenten.

 

Gjutning i aluminium

 

Ett dyrt material

Aluminium är som bekant ett dyrt material och många menar att det här beror på att det är rostfritt. Det kan komma som en överraskning att aluminium inte alls är rostfritt men att det bildar en slags oxidfilm som kommer att skydda materialet. Det här gör ju att man får ett bra motstånd mot rostskador och det är därför som man ofta vänder sig till gjutning i aluminium då man ska producera delar som ska klara av miljöer där andra metaller snart hade rostat bort. Man bör inte gjuta ihop med andra metaller då man vill ha detta skydd för om man till exempel inkluderar koppar eller järn så kommer metallen att rosta. Det här gäller även då man utsätter färdiga aluminiumföremål för direkt kontakt med andra metaller.

 

Professionell gjutning

Idag framställer man en rad olika produkter av aluminium med hjälp av gjutning. Precisionsgjutning kan ge en mängd olika objekt som till exempel delar till fordonsindustrin. Med professionell gjutning kan man även ta fram burkar som ska vara till drycker och som tillverkas på ett sterilt och säkert sätt. Professionella verkstäder kan gjuta tjockt såväl som tunt beroende på det slutresultat som önskas.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen

Precisionsgjutning | Pressgjutning | Sandgjutning | Gjutning | Betonggjutning | Gjutning i aluminium

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår