Med förnickling så får man en vacker yta som dessutom är slitstark och står emot rost. Förnickling kan utföras på kemiskt vis och med elektrolys.

Vecka 40 Onsdag 4 oktober Grattis Frans, Frank
Valuta
EUR 11.63 0.02 0.025
GBP 13.43 0.05 0.048
USD 11.07 -0.02 -0.017
BÖRSEN 17:30
-0.47%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Förnickling

Snabba tips om Förnickling

    1. Elförnickling är kostnadseffektiv och gör det möjligt att förkroma.
    2. Kemisk förnickling ger även en hårdhet vilket gör att man kan använda sig av billigare konstruktionsmaterial som förstärks.
    3. Med trumprocess så kan man förnickla flera mindre detaljer samtidigt.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Elförnickling

Det finns olika typer av förnicklingsprocesser och dessutom kan man få fram olika nyanser beroende på vilken metod man väljer. Med elförnickling så kan man få fram en vacker yta som dessutom står emot korrosion. Elförnickling utförs med elektrolys och den här typen av ytbehandling brukar följas av att man belägger detaljen med ett kromskikt för att ytterligare förstärka den. Man kan även utföra elförnicklingen i flera steg och varva med lager av koppar för att påverka glans och kvalitet. Den här metoden fungerar väl för metaller som stål, koppar, i viss mån på aluminium och även för gjutjärn.

 

För att avgöra tjockleken på skiktet då man förnicklar så tar man hänsyn till hur detaljen ska användas. För extrema förhållanden utomhus så ökar man på tjockleken medan skonsamma inomhusmiljöer inte kräver samma tjocklek på nickellagren. En stor fördel med elförnicklingen är att det går att förkroma detaljen efter det att nickellagret har lagts på.

 

Förnickling

 

Kemisk förnickling

Kemisk förnickling innebär att utfällningen av nicklet sker på kemisk väg. Den här metoden väljs ofta för att den innebär att man får ett jämnt lager över hela detaljen. Till skillnad från den elektriska metoden så kommer man här åt i kanter och det gör att man vid konstruktion inte måste ta hänsyn till ytbehandlingen. För att nå detta resultat så måste man dock se till att nickellösningen får cirkulera fritt omkring den detalj som ska förnicklas. För större komponenter kräver detta sin logistik i och med att man måste hänga dem för att undvika luftbubblor och annat som kan störa processen. För mindre komponenter så drar man stor nytta av trumprocessen som innebär att man kan förnickla fler detaljer samtidigt i en snurrande process där man undviker hängmärken. Med trumprocessen så får man ett bättre skydd mot korrosion. Det är viktigt att beakta att man inte kan förkroma komponenter som har elförnicklats.

 

Förnickling

 

Fördelar med förnickling

Fördelar med förnicklingen är att den ur miljösynpunkt är bättre än till exempel hårdförkromning. Dessutom så kan man med förnickling få fram hårda ytor som även är estetiskt tilltalande. Billigare konstruktionsmaterial kan få den kvalitet som behövs vilket ger kostnadseffektiva lösningar som håller, men förnickling utförs för det mesta i dekorativt syfte.

 

Sammanfattning av Förnickling

Förnickling kan ske med hjälp av elektrolys eller på kemisk väg. Kemisk förnickling föredras då man vill få en jämn och slitstark yta. Elförnickling är dock så pass enkel att de allra flesta kan testa metoden hemma i garaget med ett förnicklingset från hobbyhandlaren. Förnickling fungerar på de flesta metaller som stål, aluminium, koppar, mässing och gjutjärn.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Ytbehandling | Sprutlackering |Förnickling | Pulverlackering | Förzinkning | Förkromning | Våtlackering

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår