Lastpallar används i olika sammanhang men mest för att transportera varor och gods. Det är både smidigt och kostnadseffektivt att använda lastpallar.

Vecka 16 Måndag 15 april Grattis Olivia, Oliver
Valuta
EUR 11.57 -0.01 -0.015
GBP 13.55 -0.01 -0.006
USD 10.89 0.00 -0.001
BÖRSEN 17:30
0.77%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Lastpallar

Snabba tips om Lastpallar

    1. Välj lastpallar som kan återanvändas.
    2. Ta reda på om det eventuellt kommer att behövas ytterligare emballage på utsidan av pallen.
    3. Använd begagnade pallkragar till trädgårdens odlingar.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Med pallar som är gjorda i trä så kan man transportera och förvara gods. Idag så är lastpallar för det mesta likformade för att det ska bli enkelt att transportera och lasta av och på lastbilar och tåg. Oavsett om det handlar om engångspallar eller Eur-pall så går det att lyfta med gaffeltruck, men om man eftersöker individuella mått så är det engångspallarna som man ska närmre på. Den som odlar känner säkert till pallkragar som blivit riktigt populära som lådor för olika odlingar. Annars så är pallkragarna till som emballage för gods som ska transporteras.

 

Lastpallar

 

Olika typer av pallar

Det finns olika typer av pallar och dessa har olika fördelar och nackdelar. Benämningen SJ pall hänger fortfarande med trots att dessa lastpallar numera är ersatta av bemärkningen Eur-pall som är gångbar i Europa. Det här är pallar som har speciell märkning som syns från alla vinklar. Måtten på lastpallarna är alltid detsamma vilket gör att man vet säkert hur många man kan få på olika typer av lastvagnar. Det är egentligen bara containers som kräver den amerikanska typen av lastpall.

 

När SJ pallarna först började tillverkas så använde man sig av mycket virke. Pallarna var massiva och tunga men det här blev till sist mycket kostsamt. Istället för att bygga så rejäla pallar så började man ta fram enklare varianter som kom att kallas för engångspallar. Idag kan man inte säga att engångspallarna skulle hålla en lägre kvalitet men de har andra egenskaper än Eur-pallarna som har annorlunda krav för att få bära märkningen som anger att det handlar om Eur-typen. När man ska transportera gods till andra länder så tillkommer det ofta krav på vilken typ av pallar som man kan använda. Det kan till exempel vara så att det krävs att träet behandlas för att undvika att parasiter och andra djur tar sig över gränsen. För att pallarna ska godkännas för den här typen av transporter så måste de ha rätt märkning som är väl synlig.

 

Lastpallar

 

Emballage för godstransporter

Pallkragar fungerar som en slags kragar omkring varor som ska transporteras på olika vis. Det här är trälådor eller trälister som man kan trä omkring en grupp produkter som ska skickas med tåg eller lastbil. Pallkragarna är inte bara användbara inom transportsammanhang som träemballage, de är också mycket populära till odlingar i trädgården eller som ramar till sandlådor. När en pallkrage har gjort sitt så kan den hanteras på ett miljövänligt vis om det nu inte dyker upp en sann trädgårdsentusiast och norpar den.

 

När kan man reparera en pall

Det fina med pallar som är gjorda av trä är att de har en lång livstid. Även om man använder sig av Eur-pallar som ska leva upp till högre krav så är det inte något större problem att hålla sig till reglerna genom mindre reparationer. Om pallen skadats så kan man ofta byta ut enstaka brädor eller klossar för att allt ska fungera som vanligt igen. Det är bara när lastpallar har blivit svårt förorenade av olja eller andra kemikaler eller då de möglar som man inte kan göra mycket åt saken. I dessa fall så är det bara att kassera och skaffa nytt.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Emballage | Kartong o well |Träemballage | Lastpallar | Plastemballage

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår