Lasermärkning är ett miljövänligt och effektivt sätt att hantera ökade krav på permanent märkning och spårbarhet genom en rad olika tekniker för olika material.

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 38
Söndag 22 september
Grattis Maurits, Moritz
Valuta
EUR 10.69 -0.01
GBP 12.11 -0.01
USD 9.7 -0.02
BÖRSEN 08:35
-0.07%

Lasermärkning

Snabba tips om

    1. Lasermärkning är på uppgång allt eftersom kraven på permanent märkning och spårbarhet ökar.
    2. Lasermärkning är en beröringsfri märkmetod och mycket miljövänlig eftersom du varken behöver använda lösningsmedel, färg eller syror.
    3. Lasermärkning fungerar på de flesta plast- och metallföremål.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

Med fokuserat laserljus på en yta används den höga intensiteten i energin till att bearbeta (förånga) materialet. När du använder så kallad Nd:YAG-Laser kan olika metoder tillämpas.

 

Lasermärkning

 

Olika typer av lasermärkning

Ytkarbonisering ger ett mycket bra märkresultat med en slät mörk yta vilket är en fördel när man har höga krav på renlighet. Ytoxidation ger en brun- eller gråtonad relief, beroende på material. Vid djupmärkning bearbetas materialet från några my ner till några mm djup. Att ändra färgen genom pigmentförändring är en teknik som används på många olika plastmaterial. Ytterligare ett sätt att tillämpa lasermärkning är att avlägsna ett eller flera ytskikt och på så sätt visa färgen på underliggande material.

 

Lasermärkning på engelska

Ovan beskrivna tekniker vid lasermärkning benämns ofta vid sina engelska namn: Surface Annealing betyder ytkarbonisering och används exempelvis på rostfria produkter, multiverktyg, termosmuggar och andra metallartiklar. Surface Foaming betyder ytoxidation och tekniken används bland annat på rostfritt, stål, krom, nickel, mässing, koppar och aluminium. Engraving betyder djupmärkning och tekniken fungerar bra på allt ifrån rostfritt, mässing och koppar till nickel, läder och gummi, även aluminium och krom. Ablation betyder avlägsnande av ytskikt och tekniken används bland annat på lackad, laminerad eller folierad plast men också på aluminium och keramik. Color changing betyder pigmentförändring och tekniken används främst på plaster och silikoner.

Robec AB

Holmgrens Plast AB

Gnosjö

Vi är ett teknikälskande företag med passion för produktion av artiklar och produkter i plast. Vhar sedan vi startade, utvecklat en komplett process för hur vi arbetar med kunder...

30 år av avancerad plastproduktion

I själva verket handlar det om så mycket mer än bara plast. Holmgrens Plast är utvecklingspartnern i allt fler komplexa och sammansatta produkter.

Anderssons Mekaniska AB

Skillingaryd

Anderssons Mekaniska, grundat 1968, ett företag med lång erfarenhet av utveckling och produktion av bockade och svetsade stålrörskonstruktioner. En komplett partner och tillverkare...

Bredden är nyckeln hos Anderssons

Helhetsleveranserna fortsätter att öka hos Anderssons Mekaniska. Nu växer man med både ny personal och maskinutrustning för att möta kundernas behov.

Robec AB

Gnosjö

Robec AB är ett familjeföretag som utvecklar, tillverkar och testar medicintekniska produkter med slutkunder över hela världen. Vi har 50 års erfarenhet och kompetens inom det...

Koll på spårbarheten med lasermärkning

Kraven på permanent märkning och spårbarhet ökar. Robec AB har investerat i fyra maskiner för lasermärkning och erbjuder nu industrin sina tjänster.

 

Lasermärkning

 

Sammanfattning av Lasermärkning

 

Lasermärkning är ett miljövänligt och effektivt sätt att hantera ökade krav på permanent märkning och spårbarhet genom en rad olika tekniker för olika material.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Skärning | Laserskärning | Lasersvetsning | Lasermärkning | Lasergravering | Rörlaserskärning | Gasskärning | Vattenskärning | Fiberlaser | Plasmaskärning