Lasermärkning är ett miljövänligt och effektivt sätt att hantera ökade krav på permanent märkning och spårbarhet genom en rad olika tekniker för olika material.

Vecka 28 Lördag 13 juli Grattis Joel, Judit
Valuta
EUR 11.49 0.08 0.083
GBP 13.68 0.00 0
USD 10.53 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
2.28%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Lasermärkning

Snabba tips om

    1. Lasermärkning är på uppgång allt eftersom kraven på permanent märkning och spårbarhet ökar.
    2. Lasermärkning är en beröringsfri märkmetod och mycket miljövänlig eftersom du varken behöver använda lösningsmedel, färg eller syror.
    3. Lasermärkning fungerar på de flesta plast- och metallföremål.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

Med fokuserat laserljus på en yta används den höga intensiteten i energin till att bearbeta (förånga) materialet. När du använder så kallad Nd:YAG-Laser kan olika metoder tillämpas.

 

Lasermärkning

 

Olika typer av lasermärkning

Ytkarbonisering ger ett mycket bra märkresultat med en slät mörk yta vilket är en fördel när man har höga krav på renlighet. Ytoxidation ger en brun- eller gråtonad relief, beroende på material. Vid djupmärkning bearbetas materialet från några my ner till några mm djup. Att ändra färgen genom pigmentförändring är en teknik som används på många olika plastmaterial. Ytterligare ett sätt att tillämpa lasermärkning är att avlägsna ett eller flera ytskikt och på så sätt visa färgen på underliggande material.

 

Lasermärkning på engelska

Ovan beskrivna tekniker vid lasermärkning benämns ofta vid sina engelska namn: Surface Annealing betyder ytkarbonisering och används exempelvis på rostfria produkter, multiverktyg, termosmuggar och andra metallartiklar. Surface Foaming betyder ytoxidation och tekniken används bland annat på rostfritt, stål, krom, nickel, mässing, koppar och aluminium. Engraving betyder djupmärkning och tekniken fungerar bra på allt ifrån rostfritt, mässing och koppar till nickel, läder och gummi, även aluminium och krom. Ablation betyder avlägsnande av ytskikt och tekniken används bland annat på lackad, laminerad eller folierad plast men också på aluminium och keramik. Color changing betyder pigmentförändring och tekniken används främst på plaster och silikoner.

 

Lasermärkning

 

Sammanfattning av Lasermärkning

 

Lasermärkning är ett miljövänligt och effektivt sätt att hantera ökade krav på permanent märkning och spårbarhet genom en rad olika tekniker för olika material.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Skärning | Laserskärning | Lasersvetsning | Lasermärkning | Lasergravering | Rörlaserskärning | Gasskärning | Vattenskärning | Fiberlaser | Plasmaskärning

 

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår