Fjädrar används i elektriska apparater, bilar och i sängar. Med fjädrar så skapar man fjädring som är viktig i många olika sammanhang.

Vecka 21 Onsdag 22 maj Grattis Hemming, Henning
Valuta
EUR 11.63 0.02 0.022
GBP 13.66 0.06 0.062
USD 10.74 0.04 0.042
BÖRSEN 13:19
0.01%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Fjädrar

Snabba tips om fjädrar

    1. Fjädrar måste tas fram i hållbara material för att ge produkter lång hållbarhet.
    2. När en fjäder håller på att slitas ut så måste den bytas innan den är helt slut så att man slipper skador som följd av att den ger sig.
    3. Det är viktigt att välja rätt typ av fjäder för att konstruktionen ska få stötdämpande egenskaper.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

När ett material utsätts för påfrestningar så kan man motverka tryck och spänning med hjälp av en fjäder. Numera så är det många olika produkter och komponenter som drar nytta av denna princip. Man kan hitta fjädrar i allt från leksaker till bilar. Om en fjäder håller hög kvalitet så kan den hålla länge. Samtidigt så måste man inse att inget är för evigt, och då fjädrarna har gjort sitt så måste de bytas ut om man inte vill skrota produkten och köpa en ny.

 

Fjädrar

 

Livet utan fjädring …

Tänk dig att du är ute och kör på en guppig väg. Solen skiner och motorn jobbar tyst på. Guppen tas på ett mjukt sätt och du spiller inte ens ditt medhavda kaffe då du kör över de ojämnheter som finns på vägen. Anledningen till att din upplevelse av körningen blir så jämn är att bilen har fjädrar som svarar då bilen utsätts för den press som guppen innebär. Det här är så kallad elastisk fjädring vilket innebär att fjädrarna tar bilen till sin ursprungliga position så snart som trycket av ojämnheten upphör. Om fjädrarna inte hade funnits där så hade bilen ganska snart gått sönder av de smällar som underredet hade utsatts för vid varje ojämnhet.

 

Fjädrar

Behövs den där lilla spiralen?

När en klocka eller leksak går sönder så inser man snart att produkten innehåller så mycket mer än vad man trodde. Olika slags fästelement ligger utspridda på bordet och man funderar på om allt det här verkligen behövs. Fjädrarna som finns i olika produkter kan vara väldigt små och gjorda i tunn metall som får dem att se onödiga ut. Om man sätter ihop leksaken utan de små spiralerna så inser man dock snabbt att de verkligen fyllde en viktig funktion. Utan fjädrarna så fungerar ingenting som tidigare så det är bara att rota igenom soppåsen för att finna de där små rullarna och få dem på plats igen!

 

Hållbara lösningar

Det som avgör om en fjäder har god hållbarhet är hur den reagerar då den utsätts för press. Om varje fjädring innebär att fjädern snabbt förlorar sin kraft så är kvaliteten inte särskilt god. Om man däremot ser att fjädern gång på gång återgår till normal ställning så kan den hålla länge och ge det stöd som behövs. Det är den här typen av fjädrar som man behöver inom industrin. Även fjädrar som håller hög kvalitet slits ut. Detta märker man då fjädern efter längre användning har förkortats. I detta läge så får man vända sig till en leverantör av fästelement för att beställa samma typ av fjäder för byte. När det handlar om större komponenter och produkter så kan det vara värt att byta ut fjädrarna då de slits ut. För mindre saker som klockor och leksaker så kanske det är lika bra att köpa nytt.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Fästelement | Skruv | Muttrar |Brickor | Fjädrar

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår