Tråddragning görs i olika metaller som exempelvis järn-, aluminium-, koppar- och gnisttråd och ger en stark och fullt återvinningsbar slutprodukt. Gnosjöregionen har en lång erfarenhet av tråddragning.

Vecka 28 Lördag 13 juli Grattis Joel, Judit
Valuta
EUR 11.49 0.08 0.083
GBP 13.68 0.00 0
USD 10.53 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
2.28%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Tråddragning

Snabba tips om

    1. Tråddragning görs olika metaller som exempelvis järn-, aluminium-, koppar- och gnisttråd och ger en stark och fullt återvinningsbar slutprodukt.
    2. Beroende på materialval kan du få din färdiga tråd i dimensioner från 0,01 mm och uppåt.
    3. Produktionstiden är relativt kort och slutprodukter används inom bland annat möbelindustri, affärsinredning, bilindustri och i verktygsmaskiner.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

Dragning av tråd är en av metallindustrins vanligaste plastiska formningsmetoder. En varmvalsad tråd förs igenom en dragskiva som i regel har ett koniskt hål, en konvinkel mellan 10 och 25 grader och består av fyra delar; ingångskona, dragkona, bärning och utgångskona. Vid kalldragning passerar valstråden genom det koniska hålet och dras ut till önskad diameter. Ju finare tråd du vill ha, desto fler steg i olika dragskivor måste tråden passera. Om differensen är stor måste också tråden glödgas mellan stegen för att uppnå maximal hållfasthet.

 

Tråddragning

 

Torrdragning och våtdragning

Dragskivorna behöver smörjas under tråddragningen för att minska friktionen mot tråden. Vid torrdragning används ett smörjmedel i pulverform. Torrdragen tråd används framför allt i stukmaskiner. Om slutprodukten ska användas i affärsinredning eller om tråden ska ytbehandlas i efterhand används våtdragning. Antingen koppardragning då tråden förses med en kopparyta vilket förbättrar kontakten mellan trådarna vid punktsvetsning. Alternativt används emulsioner vid våtdragning där den största fördelen är minskad miljöpåverkan.

 

Historia

Gnosjöregionen har en lång historia inom tråddragning och störst betydelse har dragning av järntråd fått. Under senare delen av 1800-talet fanns omkring 100 dragerier i området. Men redan på 1300-talet omtalas vattendrivna tråddragerier i Tyskland.

Tråddragning

 

Sammanfattning av Tråddragning

Genom att dra tråden genom en eller flera dragskivor minskar du trådens diameter och får en längre, hårdare och tunnare tråd.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Tråddragning | Tråddetaljer

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår