Här hittar du företag som jobbar med formsprutning av plastdetaljer i termoplast och härdplast. Gnosjöregionen är Sveriges ledande område för formsprutning.

Vecka 24 Onsdag 12 juni Grattis Eskil
Valuta
EUR 11.22 -0.04 -0.04
GBP 13.29 -0.07 -0.071
USD 10.38 -0.1 -0.104
BÖRSEN 17:30
1.64%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Formsprutning

Snabba tips om

    1. Formsprutning är många gånger det bättre alternativet för att ta fram komplicerade produkter i stora volymer.
    2. När det ställs höga krav på den färdiga produktens måttnoggrannhet eller ytfinish är formsprutning det bättre alternativet.
    3. Formsprutning är ett kostnadseffektiv och miljövänligt val, inte lika energikrävande och detaljen är ofta färdig när den kommer ut ur maskinen.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

Plast består huvudsakligen av en eller flera polymerer som blandats med olika tillsatser såsom mjukgörare, stabiliseringsmedel, färgämnen och armeringsmaterial. Granulat av den önskade plasten värms upp till den temperatur som rekommenderas för just detta material. Pressmassan placeras i en särskild sprutcylinder och pressas ut i formrummet under högt tryck. Formen kyls och detaljen kristalliseras innan den släpps ut ur formen.

 

Formsprutning

 

Termoplaster vid formsprutning

Plast som material fick sitt stora genombrott i mitten av 1900-talet och sedan dess har användningen ökat med i snitt 9 procent per år globalt sett. Plaster kan delas in i två huvudgrupper, termo- och härdplaster. Termoplaster mjuknar vid smältning och kan formas om medan härdplaster inte kan smältas ner utan att den kemiska strukturen förstörs. Formsprutning är den viktigaste metoden för att tillverka produkter av bestående av termoplast. Inom formsprutning används främst konstruktionsplaster och volymplaster.

 

Automatisering och kostnadseffektivitet

Automatiseringen inom formsprutning tog fart på 1990-talet och tack vare kostnadseffektiva lösningar är formsprutning idag ett självklart val i många branscher, framför allt inom möbelindustri, hushållsartiklar och fordonsindustri men även inom elektronik.

 

Formsprutning av plastgolv

Att formspruta plastgolv är företagen i Gnosjöregionen duktiga på. Det finns egentligen inte så värst många tillverkare som formsprutar plastgolv i Sverige, men de allra flesta finns i Gnosjöregionen inom ett område på 3 mil.

Formsprutning

Masterbatch eller plastgranulat som det också kallas. Detta är materialet som matas in i formverktygen och i mjukt tillstånd sedan matas ut i verktygen i formsprutningsmaskinen.

 

Sammanfattning av Formsprutning

Formsprutning är ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att ta fram komplicerade produkter med höga krav på måttnoggrannhet.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Termoplast | Formsprutning |Metallersättning | Metallformsprutning | Sintring | Dubbelsprutning |Formblåsning | Tvåkomponents | Vakuumformning



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår