Hur fungerar valsning av plåt? Här finns tips och information samt förslag på leverantörer.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 26 Fredag 1 juli Grattis Aron, Mirjam
Valuta
EUR 10.72 0.03 0.034
GBP 12.45 0.04 0.043
USD 10.23 0.00 -0.003
BÖRSEN 17:30
-1.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Valsning

Valsning av plåt

Snabba tips om valsning

  1. Valsning kan ge tunn plåt i ark eller rullar som är redo att användas för vidare beskärning och formning.
  2. Det går också att få metallark eller rullar med mönstrad yta direkt från valsen.
  3. Valsmaskinen kan även användas för att böja till plåt med två valsar nedtill och en tredje som trycker på från ovansidan.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

 

Så går valsning till

Tack vare valsning får metallindustrin tunna metallstycken som kan formas vidare till delar eller färdiga produkter. Valsningen kallas också för rundbockning eller rolling på engelska. Metoden går ut på att med valsar tunna ut plåt. Detta leder till att den inre strukturen förändras.

 

Grundtekniken innebär att metallmaterial matas in mellan minst två valsar som roterar. På så vis kan man minska tjockleken på materialet. Det går också att ändra bredden på metallstycket med valsning.

 

Med valsningsmaskinen går det att ta fram produkter som:

  • Plåtark och plåtrullar
  • Stänger
  • Band
  • Tråd
  • Folie

Men det är inte bara metallmaterial som kan förädlas med hjälp av valstekniken. Den används också inom andra industrier som plastindustrin, livsmedelsindustrin, textilindustrin och för tillverkning av glasprodukter. Även trä kan pressas till önskad tjocklek på detta vis.

 

Valsarna som pressar metallen till önskad tjocklek och bredd är vanligtvis gjorda av stål eller gjutjärn.

Ljungvalla Metall AB

ANDERSTORP

Din partner när det gäller rundvalsning och automatpressade detaljer. Vi hjälper er med helhetslösningar, från ritning till färdig produkt.

Olika typer av valsning

Med olika typer av valsar går det att få fram olika typer av metallark för vidare produktion. Det handlar huvudsakligen av två typer, släta metallark som tillverkas med plattvalsning och spårade metallstycken som fås med spårvalsning.

 

Spårvalsningen inkluderar flera olika varianter där man justerar form och djup på spåren i enlighet med de slutresultat som önskas.

 

Det talas ofta om två huvudmetoder för att valsa metall och dessa är varmvalsning och kallvalsning. Varmvalsningen innebär att man formar metall som värms upp. Det här är vanligt då metaller som koppar och aluminium ska bearbetas. Varmvalsningen används då grovplåt ska tillverkas såväl som då ringar, rör och balkar ska tas fram.

 

Det händer också att man börjar med varmvalsning för att sedan fortsätta med kallvalsning. Kallvalsningen används då tunnare plåt ska tas fram. När man kallvalsar behövs det smörjmedel och metoden innebär att man med dragspänningar får fram den önskade tjockleken på materialet.

 

Lite valshistoria

I Europa kopplas Leonardo da Vinci ofta samman med kreationen av valsmaskinen. Valsningen kan nämligen ses i hans ritningar. Men enklare former av valsar har existerat långt tidigare. Det finns spår av tidigare former av valsar som ska ha använts Mellanöstern och Asien för flera tusen år sedan.

 

Valstekniken fick ordentlig fart i England under slutet av 1500-talet då man började använda sig av enklare former av valsar. De hanterade platta bjälkar som mellan rullarna i valsen formades till järnark. Processen gick vidare till grövre rullar för att till sist leverera järnstänger.

 

Tillverkningen av plåtark med valsning kom igång under den senare delen av 1600-talet då man började experimentera i England med Pontytool-tekniken. Sedan dess har det hänt en hel del. Idag drivs valsar precis som andra maskiner inom metallindustrin med datorprogram. Precisionen är mycket hög liksom arbetstempot.

 

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.