Betonggjutning är en antik arbetsmetod men idag så använder man sig av tillsatsmedel för att få en högre kvalitet på betongkomponenterna.

Vecka 22 Måndag 27 maj Grattis Beda, Blenda
Valuta
EUR 11.54 -0.03 -0.027
GBP 13.56 -0.02 -0.021
USD 10.64 -0.03 -0.026
BÖRSEN 14:19
-0.12%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Betonggjutning

Snabba tips om betonggjutning

    1. Med professionell betonggjutning så får man både hållfasthet och beständighet.
    2. Det är viktigt att använda sig av högkvalitetsbetong för att slippa problem med sprickor vid senare tillfälle.
    3. Med rätt tillsatsmedel så kan man förbättra betongens egenskaper.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Det finns inte en svensk stad som inte är beroende av betonggjutning för när man ska bygga nya hus, vägar och parkeringsplatser så är betongen otroligt viktig. Även om man kan tycka att betong känns lite trist som material så finns det inget som säger att det som man gjuter måste se trist ut. Tvärtom så kan man få fram otroligt konstnärliga och vackra former just av betong.

 

Betonggjutning

 

Betonggjutning en klassisk metod

Betonggjutningen är klassisk och man vet att betong har använts under flera tusen år. Nu såg betongen i det gamla Rom förstås inte ut som den vi har idag. Med tiden så har massan som man blandar förändrats och framförallt förädlats för att ge ett material som är hållbart. Numera så tillverkas betongen för det mesta i betongfabriker där man blandar ihop sand, grus eller sten med cement och vatten samt vissa tillsatser för att få rätt konsistens. Sedan så transporterar man denna massa i en betonglastbil som har en behållare som man kan rotera. Detta gör man för att undvika att betongmassan stelnar under transport. När massan har kommit fram till arbetsplatsen så kan man gjuta med den. Man häller den helt enkelt i färdiga formar som kanske redan ligger på plats som då man skapar en trottoar eller väg. Man kan förstås även gjuta betongkomponenter i en verkstad för att sedan transportera dessa dit de ska användas.

 

Det finns inget företag i den här kategorien

Betonggjutning

 

Tillsatser för bättre betong

För att betongen ska bli riktigt bra så behöver man rätt tillsatser. Med dessa medel så ser man till exempel till att betongen kommer att innehålla små bubblor som ger plats åt vatten som fryser då det blir kallt. Det här är ett måste då man bygger betonghus och vägar och broar som annars hade skadats då vatten fryser och därmed spränger betongen. Fukt i betong kan också vara en fara när det blir riktigt varmt som under en brand. Detta beror på att fukten då blir till kokande vatten som också kan spräcka betongen. För att undvika detta så kan man tillsätta plastfibrer till betongmassan. Dessa kommer att smälta av hetta och skapa håligheter där vattnet kan ta sig ut ur betongkomponenten.

 

Konstnärlig gjutning

Med hjälp av latexformar så kan man även syssla med konstnärlig betonggjutning. Man kan skapa statyer och annat till trädgården eller vad man har lust med. Betongen är inte särskilt svår att jobba med så länge man blandar den på rätt sätt och använder sig av smarta redskap.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen

Precisionsgjutning | Pressgjutning | Sandgjutning | Gjutning | Betonggjutning | Gjutning i aluminium

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår