Med dubbelsprutning så använder man sig av två material eller färger samtidigt då man skapar en komponent av plast.

Vecka 16 Fredag 19 april Grattis Olaus, Ola
Valuta
EUR 11.68 0.01 0.005
GBP 13.64 0.00 -0.001
USD 10.97 0.00 0.001
BÖRSEN 12:59
-1.32%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Dubbelsprutning

Snabba tips om dubbelsprutning

    1. Med dubbelsprutning kan man tillverka en produkt som innehåller två olika material...
    2. ...eller två olika färger...
    3. ...eller två material med olika hårdhet.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Formsprutning är en tillverkningsprocess där man smälter ner plastgranulat för att sedan “spruta” den smälta massan in i en form där den får stelna. Det här är en metod som passar bra då man jobbar med material som termoplastisk polyuretan, och idag så är det många plastprodukter som tas fram med formsprutningsmetoden. En spännande variant, som plasttillverkare som jobbar med termoplast kan erbjuda, är den som kallas för dubbelsprutning och som i praktiken innebär att man sprutar med två material samtidig. Tekniken för att tillverka komponenter av plast på detta sätt utvecklas och förnyas på ett sätt som leder till många fördelar. Även om andra metoder som formblåsning också är miljövänliga så kan man se en stor fördel i att kunna kombinera olika material för att på så vis få ut mer av återvunnen plast.

 

Dubbelsprutning

 

Vad är dubbelsprutning?

Man kan säga att dubbelsprutning är en slags formsprutningsmetod som gör det möjligt att skapa plastobjekt med två olika färger eller termoplastprodukter som består av två olika plastmaterial. Detta gör man genom att spruta in båda materialen samtidigt i komponenten och det här går snabbt och är effektivt. Det här rör sig om en avancerad typ av formsprutning där det är möjligt att kombinera hårda plastmaterial med mjuka och där man utför två steg i en enda maskincykel. Teknologin är under ständig utveckling vilket innebär att man då och då kan introducera förbättringar som gör den ännu mer kostnadseffektiv.

 

Dubbelsprutning

 

Miljöfördelar med dubbelsprutningen

Något som är spännande att se är hur dubbelsprutningen kan ge miljöfördelar. Nu är det förstås så att all formsprutning anses vara väldigt bra för miljön just för att man kan återvinna material och skapa nya produkter med denna metod. Plastgranulaten som man använder för att skapa plastmassa med kan ju komma från plastprodukter som har kasserats. När man kan kombinera två olika polymerer så blir effekten ännu bättre. Man kan nämligen se till att det återvunna materialet som kan vara aningen missfärgat placeras på ett sätt som gör att det inte syns. På utsidan så använder man sig av nyproducerad plast så att ytan blir vacker att se på. Kvalitén förändras inte bara för att man har en del som kommer från återvunna plastförpackningar. Metoden passar särskilt bra då det handlar om förpackningar som ska användas inom byggindustrin till exempel målarfärgsförpackningar.

 

Kostnadseffektivt

Den nya tekniken som gör det möjligt att kombinera två olika polymerer för att skapa nya plastförpackningar är inte bara bra för miljön den är också mycket ekonomisk. Man kan nämligen använda metoden för att producera stora volymer snabbt, och i och med att de två olika materialen tillför slutprodukten olika egenskaper så kan man planera produktionen på ett sätt så att man får ut det bästa möjliga av varje plastmaterial som ingår i produktionsprocessen.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Termoplast | Formsprutning |Metallersättning | Metallformsprutning | Sintring | Dubbelsprutning |Formblåsning | Tvåkomponents | Vakuumformning

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår