Konstruktionsplast

Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.62 -0.01 -0.007
GBP 13.64 -0.02 -0.016
USD 10.74 0.00 0.004
BÖRSEN 17:30
0.04%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Konstruktionsplast

Snabba tips om konstruktionsplast

    1. Många gånger så kan man ersätta stål med plast eftersom modern plast erbjuder fin styrka och dessutom med fördel kan formas på rätt sätt.
    2. Konstruktionsplaster är ett samlingsbegrepp för plaster som man använder inom verkstadsindustrin då det inte kommer att fungera med andra material.
    3. Det finns konstruktionsplast av polyamid, acetat, PVC och teflon.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Man kan säga att konstruktionsplaster är ett slags samlingsbegrepp för olika typer av plaster som man använder inom industrin då man inte kan använda andra material. Numera så kan plast ersätta en mängd olika material, även stål, och det finns olika varianter som är bra för olika ändamål. En del plaster klarar höga och låga temperaturer vilket gör de till lämpliga val inom produktion. Låt oss se lite närmre på några vanliga plaster som används flitigt inom svensk verkstadsindustri.

 

Konstruktionsplast

 

Olika typer av konstruktionsplaster

Det finns många olika typer av konstruktionsplast såsom Amidplast, Karbonatplast, Eterimidplast, Benzimidazoleplast, och fler. Vi kan knappast lista varenda typ här så låt oss se lite närmre på några av de allra vanligaste plasterna som används inom svensk tillverkningsindustri.

 

PA - Polyamid Det här är ett mycket vanligt förekommande material inom industrin. Om man ser på maskinindustrin så är PA viktigt för glidlister, rullar, lager och kugghjul. Det är slitstyrkan i materialet som gör det så populärt. Men PA är också mycket stötdämpande och det bidrar också till mindre slitage och till att man kan minska på underhåll av maskiner. Med god kombination av mekanisk styrka och kemisk resistens så är PA ofta det första valet då man även vill få dämpning mot vibrationer och kräver viss styvhet av plasten. PA fungerar bra vid höga temperaturer och klarar också många olika typer av lösningsmedel. Men man ska tänka på att polyamid även tar upp fukt som sedan kan avges. Den här plasten kan också skadas av UV-strålar och klarar därmed inte direkt solljus under en alltför lång tid.

 

PE – Polyethylen Det här är en konstruktionsplast som har blivit mycket populär för att den är så pass prisvärd. PE klarar också slitage och plasten ses ofta i rör och rörkopplingar. Det finns också gott om glidplattor som är gjorda av denna plast och som används i transportanläggningar. I hemmet så finner vi PE i skärbrädor, i kylskåpet och frysen, samt i de format som livsmedel ofta placeras i. PE har en låg vattenabsorbering men klarar inte alltför höga temperaturer. Den här plasten kan också skadas av UV-strålar om man inte förbehandlar med en infärgning i svart.

 

PP – Polypropen PP används framförallt inom den kemiska industrin. Man kan se materialet i rörsystem såväl som i kar och behållare. Det här är också en konstruktionsplast som är vanligt förekommande i livsmedelsindustrin eftersom det har god beständighet mot olika typer av lösningsmedel och vätskor. I hemmet så kan man finna PP plasten i detaljer som finns i tvättmaskinen, i kåpor och på andra platser där man behöver en hög utmattningsstyrka och även hög kemisk resistens. PP kommer dock inte att bli ett bra val om det kommer att utsättas för minusgrader eftersom detta kan leda till att plasten förlorar sin styrka. Precis som så många andra konstruktionsplaster så är det också så att polypropen inte klarar av UV-strålar i alltför stor utsträckning.

Konstruktionsplast

 

Sammanfattning av konstruktionsplast

 

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Plastbearbetning |Konstruktionsplast | Plastproduktion | Plastprodukter

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår