Sprutlackering används för möbler och inom fordonsindustrin för att ge vackra ytor. Sprutlackering ger tillgång till en obegränsad färgskala.

Vecka 30 Onsdag 24 juli Grattis Kristina, Kerstin
Valuta
EUR 11.69 0.01 0.009
GBP 13.92 0.02 0.025
USD 10.79 0.02 0.022
BÖRSEN 17:30
-1.08%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sprutlackering

Snabba tips om Sprutlackering

    1. Med sprutlackering så får man en mycket vacker yta.
    2. Med sprutlackering så kan man få fram vilken färgnyans som helst.
    3. Sprutlackeringen kan ge en yta som är helt slät.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

Egentligen så bör man kalla sprutlackering för våtlackering för det handlar om att lackera med ett “vått” lack till skillnad från pulverlackering där man jobbar med ett torrt pulver. Innan man kan sprutlackera ett föremål så måste det förberedas med en ytbehandling som ger den typ av yta som man vill se efter lackeringen. Vill man att detaljen ska vara jämn så måste den ha en jämn yta innan man börjar med lackering. Med sprutlackeringen så får man en yta som är riktigt blank vilket man inte kan få med pulverlackeringen.

 

För att sprutlackera ett föremål så måste man ha ett utrymme där luften är helt fri från smuts och damm. Därför så brukar man utföra den här typen av lackering i en så kallad sprutbox som man kan hålla fri från dammpartiklar med hjälp av fläktar. Objektet som ska våtlackeras kommer att värmas upp och färgen ska hålla en temperatur på omkring 30 grader. Inom industrin så använder man sig av robotar som utför själva lackeringen, men en person måste förstås finnas på plats för att övervaka arbetet. Då lösningsmedel ingår i lacken så måste den här personen skydda sig med hjälp av en mask.

 

Sprutlackering

 

Användningsområden

Våtlackeringen används till föremål som ska vara vackra och ha en jämn yta som exempelvis köksluckor. Bilar våtlackeras alltid vilket ger den blanka och fina yta som vi är vana att se på bilarnas delar. En bilmotorhuv är ju alltid helt blank till skillnad från ett kylskåp som har pulverlackerats. Det är inte bara metall som lackeras. Alla möbler sprutlackeras förutom då man ska lägga färg på planskivor.

 

Sprutlackering

 

Fördelar med sprutlackering

Med sprutlackeringen så får man en precis färgton och en yta som är så blank som man vill ha den. Man kan dra stor nytta av denna ytbehandlingsmetod både för föremål som ska renoveras och då det handlar om helt nya komponenter. Idag kan man våtlackera stora produktioner där man tar hjälp av automatiserade lackningsprocesser. Det går också att jobba i mindre skala med reparationer som utförs manuellt i verkstäder.

 

Sammanfattning av Sprutlackering

Sprutlackering är en metod som är populär för att den ger riktigt fina resultat. Våtlackning föredras då man vill ha fri tillgång till alla färger och även har ett behov av en riktigt blank och jämn yta. Det är dock viktigt att komma ihåg att detaljens grund kommer att påverka hur jämn ytan till sist är. Därför kan man inte enbart lita på sprutlackeringen för att få en spegelblank och jämn yta.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Ytbehandling | Sprutlackering |Förnickling | Pulverlackering | Förzinkning | Förkromning | Våtlackering

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår