CNC-svarvning används nästan på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning, Computerized Numerical Control, får man en hög finish och en jämn kvalitet.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Söndag 29 januari Grattis Diana
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

CNC-svarvning

Snabba tips om

    1. En CNC-svarv är en datorstyrd eller numeriskt styrd verktygsmaskin. CNC står för Computerized Numerical Control.
    2. Man kan bearbeta detaljer både två- och tredimensionellt vid CNC-svarvning vilket öppnar upp för många möjligheter inom skärande bearbetning.
    3. CNC-svarvning är idag den metod som är vanligast vid tillverkning av runda detaljer och används på i stort sett alla mekaniska verkstäder. Genom CNC-svarvning får man en enhetlig och automatisk tillverkning av komplicerade detaljer i stora volymer.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

CNC-svarvning har sin grund i en ISO-kod som är en sorts förkortning för olika kommandon till maskinen. En dator i CNC-svarven tolkar koderna och ger maskinen det kommando den behöver för att tillverka detaljen.

Numera kan även datorn i CNC-svarven skriva koden, så kallad dialogprogrammering. Vid CNC-svarvning kan man även använda ett CAD/CAM-program i en extern dator där man tar fram en ritning, verktygsbereder och skapar operationerna som ska utföras.

 

CNC-svarvning

 

Historia

Svarvning har en lång historia. Så småningom utvecklades bearbetningsmetoden och man började använda sig av NC-svarvning, det vill säga föregångaren till CNC-svarvning. NC står kort och gott för Numerical Control.

NC-svarvning är en enklare version av CNC-svarvning. Här kunde man bara programmera maskinen att uppnå vissa mått och verktygen kunde bara röra sig fram och tillbaka i en ledd. Numera är möjligheterna många och man kan idag svarva sfärer och mer komplicerade former.

 

Vilka möjligheter!

Genom dagens CAD/CAM program och CNC-styrda maskiner kan man tillverka detaljer som inte är möjliga att programmera för hand. Allt från ovaler och kurvor till svarvning av excentriska detaljer. I datorn kan man också simulera hela tillverkningsförloppet och på detta sätt se så att allt fungerar som det ska.

I nästa steg skapar man ett program i ISO-kod genom en postprocessor. Postprocessorn översätter processerna till ett program i ett format som är lämpligt för den maskin som ska användas.

Som tidigare nämnt kan man genom CNC-svarvning bearbeta detaljer såväl två- som tredimensionellt med hjälp av koordinataxlar som rör sig uppåt, framåt eller åt sidan, det vill säga i X, Z eller Y.

Kalset Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Legotillverkning av automatsvarvade detaljer med gedigen kompetens och teknisk kapacitet, från ritning till fullskalig serietillverkning.

Sandviks Metall Försäljnings AB

KULLTORP

Legotillverkare inom skärande bearbetning, toppmodernt verkstadsföretag med den senaste tekniken inom produktionsutrustning och verksamhetsstyrning.

Gnosjö Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Svarvning med precision. Vi är specialiserade på svarvning av komplexa detaljer med hydromater, CNC-svarvar och Index MS.

Ekets X Uppåkra

SKILLINGARYD

Skärande bearbetning i världsklass. Vi är starka, effektiva och förser världsledande industriföretag med sina mest krävande komponenter.

Värnamo Automatsvarvning AB

VÄRNAMO

Skärande bearbetning till i första hand svensk industri, inom området diameter 3-65 mm i stål, rostfritt stål, mässing, aluminium och plast.

Burseryds Mekaniska AB

BURSERYD

I vår moderna maskinpark utför vi främst svarvning, fräsning och gängning. Vi erbjuder även hela systemlösningar med montering, lager och logistik.

CNC-svarvning

 

Sammanfattning av CNC-svarvning

CNC-svarvning används i stort sett uteslutande på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning får man en hög finish och en jämn kvalitet. CNC-svarvning möjliggör även svarvning med snäva toleranser.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Automatsvarvning | LängdsvarvningCNC-svarvning | Fleroperationssvarvning | Svarvning | Gängsvarvning

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.