CNC-svarvning används nästan på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning, Computerized Numerical Control, får man en hög finish och en jämn kvalitet.

Vecka 15 Söndag 14 april Grattis Tiburtius
Valuta
EUR 11.59 0.08 0.08
GBP 13.55 0.00 0
USD 10.89 0.16 0.16
BÖRSEN 17:30
0.2%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

CNC-svarvning

Snabba tips om

    1. En CNC-svarv är en datorstyrd eller numeriskt styrd verktygsmaskin. CNC står för Computerized Numerical Control.
    2. Man kan bearbeta detaljer både två- och tredimensionellt vid CNC-svarvning vilket öppnar upp för många möjligheter inom skärande bearbetning.
    3. CNC-svarvning är idag den metod som är vanligast vid tillverkning av runda detaljer och används på i stort sett alla mekaniska verkstäder. Genom CNC-svarvning får man en enhetlig och automatisk tillverkning av komplicerade detaljer i stora volymer.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

CNC-svarvning har sin grund i en ISO-kod som är en sorts förkortning för olika kommandon till maskinen. En dator i CNC-svarven tolkar koderna och ger maskinen det kommando den behöver för att tillverka detaljen.

Numera kan även datorn i CNC-svarven skriva koden, så kallad dialogprogrammering. Vid CNC-svarvning kan man även använda ett CAD/CAM-program i en extern dator där man tar fram en ritning, verktygsbereder och skapar operationerna som ska utföras.

 

CNC-svarvning

 

Historia

Svarvning har en lång historia. Så småningom utvecklades bearbetningsmetoden och man började använda sig av NC-svarvning, det vill säga föregångaren till CNC-svarvning. NC står kort och gott för Numerical Control.

NC-svarvning är en enklare version av CNC-svarvning. Här kunde man bara programmera maskinen att uppnå vissa mått och verktygen kunde bara röra sig fram och tillbaka i en ledd. Numera är möjligheterna många och man kan idag svarva sfärer och mer komplicerade former.

 

Vilka möjligheter!

Genom dagens CAD/CAM program och CNC-styrda maskiner kan man tillverka detaljer som inte är möjliga att programmera för hand. Allt från ovaler och kurvor till svarvning av excentriska detaljer. I datorn kan man också simulera hela tillverkningsförloppet och på detta sätt se så att allt fungerar som det ska.

I nästa steg skapar man ett program i ISO-kod genom en postprocessor. Postprocessorn översätter processerna till ett program i ett format som är lämpligt för den maskin som ska användas.

Som tidigare nämnt kan man genom CNC-svarvning bearbeta detaljer såväl två- som tredimensionellt med hjälp av koordinataxlar som rör sig uppåt, framåt eller åt sidan, det vill säga i X, Z eller Y.

CNC-svarvning

 

Sammanfattning av CNC-svarvning

CNC-svarvning används i stort sett uteslutande på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning får man en hög finish och en jämn kvalitet. CNC-svarvning möjliggör även svarvning med snäva toleranser.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Automatsvarvning | LängdsvarvningCNC-svarvning | Fleroperationssvarvning | Svarvning | Gängsvarvning

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår