CNC-svarvning används nästan på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning, Computerized Numerical Control, får man en hög finish och en jämn kvalitet.

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 28
Torsdag 9 juli
Grattis Jörgen, Örjan
Valuta
EUR 10.4 -0.01
GBP 11.62 0.06
USD 9.18 0.00
BÖRSEN 12:10
0.03%

CNC-svarvning

Snabba tips om

    1. En CNC-svarv är en datorstyrd eller numeriskt styrd verktygsmaskin. CNC står för Computerized Numerical Control.
    2. Man kan bearbeta detaljer både två- och tredimensionellt vid CNC-svarvning vilket öppnar upp för många möjligheter inom skärande bearbetning.
    3. CNC-svarvning är idag den metod som är vanligast vid tillverkning av runda detaljer och används på i stort sett alla mekaniska verkstäder. Genom CNC-svarvning får man en enhetlig och automatisk tillverkning av komplicerade detaljer i stora volymer.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så här går det till

CNC-svarvning har sin grund i en ISO-kod som är en sorts förkortning för olika kommandon till maskinen. En dator i CNC-svarven tolkar koderna och ger maskinen det kommando den behöver för att tillverka detaljen.

Numera kan även datorn i CNC-svarven skriva koden, så kallad dialogprogrammering. Vid CNC-svarvning kan man även använda ett CAD/CAM-program i en extern dator där man tar fram en ritning, verktygsbereder och skapar operationerna som ska utföras.

 

CNC-svarvning

 

Historia

Svarvning har en lång historia. Så småningom utvecklades bearbetningsmetoden och man började använda sig av NC-svarvning, det vill säga föregångaren till CNC-svarvning. NC står kort och gott för Numerical Control.

NC-svarvning är en enklare version av CNC-svarvning. Här kunde man bara programmera maskinen att uppnå vissa mått och verktygen kunde bara röra sig fram och tillbaka i en ledd. Numera är möjligheterna många och man kan idag svarva sfärer och mer komplicerade former.

 

Vilka möjligheter!

Genom dagens CAD/CAM program och CNC-styrda maskiner kan man tillverka detaljer som inte är möjliga att programmera för hand. Allt från ovaler och kurvor till svarvning av excentriska detaljer. I datorn kan man också simulera hela tillverkningsförloppet och på detta sätt se så att allt fungerar som det ska.

I nästa steg skapar man ett program i ISO-kod genom en postprocessor. Postprocessorn översätter processerna till ett program i ett format som är lämpligt för den maskin som ska användas.

Som tidigare nämnt kan man genom CNC-svarvning bearbeta detaljer såväl två- som tredimensionellt med hjälp av koordinataxlar som rör sig uppåt, framåt eller åt sidan, det vill säga i X, Z eller Y.

Kalset Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Vi är en mekanisk verkstad i Gnosjö specialiserade på legotillverkning av automatsvarvade detaljer. Våra kunder anlitar oss för vår tekniska kapacitet och vår gedigna kompetens som byggts upp under...

Gnosjö Automatsvarvning AB

GNOSJÖ

Etableringsår: 1974 SS-EN ISO 9001-certifiering ISO/TS 16949-certifiering SS-EN ISO 14001-certifiering Med ett 50-tal anställda är vi sedan 1974 specialiserade på svarvning av komplexa...

Värnamo Automatsvarvning AB

VÄRNAMO

Företaget grundades 1966 och har genom ständiga förbättringar, från planering till produktion och administration, utvecklas att motsvara höga kvalitetskrav. Avtal med bra...

Burseryds Mekaniska AB

BURSERYD

Burseryd Mekaniska är beläget i västra Småland, i den genuina småföretagsbygden. Vi jobbar för att hela tiden följa med i utvecklingen och har i dag stora och små kunder i hela Norden. I dag drivs...

CNC-svarvning

 

Sammanfattning av CNC-svarvning

CNC-svarvning används i stort sett uteslutande på alla mekaniska verkstäder idag. Med CNC-svarvning får man en hög finish och en jämn kvalitet. CNC-svarvning möjliggör även svarvning med snäva toleranser.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Automatsvarvning | LängdsvarvningCNC-svarvning | Fleroperationssvarvning | Svarvning | Gängsvarvning