Förkromning ger en hård yta som står emot rost och som dessutom är vacker att se på. På grund av detta så utförs förkromning gärna i dekorativt syfte.

Vecka 29 Söndag 21 juli Grattis Johanna
Valuta
EUR 11.62 0.06 0.065
GBP 13.79 0.00 0
USD 10.68 0.07 0.073
BÖRSEN 17:30
-1.56%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Förkromning

Snabba tips om Förkromning

    1. Med förkromning så ökar ythårdheten och korrosion motverkas
    2. Ibland kan det vara bättre att kroma om ett föremål än att köpa nytt.
    3. Högre tal på krom ger bättre glans och i Sverige är det lagligt med 6-värdigt krom.
    4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Hårdförkromning

Man brukar skilja mellan hårdförkromning och dekorativ förkromning. När man talar om hårdförkromning så är det produktens funktion som står i centrum. En pistolmynning är ett exempel på hårdförkromning där man knappast har något behov av en glansning och attraktiv yta, men däremot av ett material som är hårt och som står emot korrosion. Hård krom klarar av tester av hårdhet utan att ytan riskerar att spricka. Det som gör att den här typen är så pass hård är att man lägger på ett tjockare lager. Inom industrin så används denna typ av krom för att öka metallens skydd mot slitage och rost samt för att minska friktionen. Man brukar hårdförkroma produkter som kolvringar, gängor och kolvstänger.

 

Förkromning

 

Dekorativ förkromning

När man talar om dekorativ förkromning så är det produkter som ska se bra ut som avses. Det här betyder inte att all dekorativ förkromning är tunn och enbart till för att ge ett vackert ytskikt. Delar som ska användas till bilar och andra fordon förkromas både för att vara slitstarka och vackra. När man jobbar med dekorativ förkromning så är det ofta så att man lägger kromen på en yta som först har förnicklats. I vissa fall så går det inte att utförda hårdhetsprover på detta material eftersom kromet är så tunt att det då kommer att spricka. Med den dekorativa förkromningen så får man även en längre hållbarhet och skydd mot rost. Man kan förkroma plast, stål, och aluminium, och få fram viktiga produkter som handtag, smycken, verktyg och viktiga bildelar inom fordonsindustrin.

 

Förkromning

 

Hälsa och miljöaspekter

Det är välkänt att kromsyra är en mycket farlig substans som man inte kan släppa ut hursomhelst i naturen. I Sverige så finns det lagar som reglerar användningen av kromsyra, och företagen som jobbar med förkromning måste även hantera rengöringsprocesser av spillvatten som kan vara nog så omfattande. Eftersom man ofta förkromar produkter som har ett lager av nickel så finns det risk för allergiska reaktioner om det handlar om ett smycke eller en annan del som man kommer att fysisk kontakt med. Då produkter ska användas i direkt kontakt med hud så väljer man därför ofta andra typer av ytbehandlingsmetoder. Det ska dock nämnas att det finns fördelar med förkromningen i och med att den faktiskt minskar på risken för kontakteksem.

 

Sammanfattning av Förkromning

Med förkromning så får man en vacker och motståndskraftig yta. Hårdkrom och dekorativt krom är samma sak. Det är bara tjockleken som skiljer dem åt. Vid förkromning så är det viktigt att man följer regler för miljöhantering eftersom både nickel och krom kan vara farliga för djur, natur och människa. Förkromning kan dock vara ett sätt att minska risken för kontakteksem då produkten ska användas mot huden.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Ytbehandling | Sprutlackering |Förnickling | Pulverlackering | Förzinkning | Förkromning | Våtlackering

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår