Vecka 48 Söndag 3 december Grattis Lydia
Valuta
EUR 11.3 -0.13 -0.134
GBP 13.2 0.00 0
USD 10.38 -0.12 -0.116
BÖRSEN 17:30
0.71%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Trådprodukter

Snabba tips om

  1. De flesta trådprodukter görs av tråd i dimensionerna 2-10 mm, men man kan också arbeta med både finare och grövre tråd.
  2. Trådprodukter kan vara allt ifrån den enklaste pinne till en komplicerad konstruktion, allt beroende på konstruktionsidé och fantasi.
  3. Raka former är enklast och billigast att ta fram, runda kostar mer men ökar också i popularitet.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

Råmaterialet kan bestå av raka metalltrådar alternativt tråd från rulle som vid behov bockas och/eller kantpressas till rätt form för den slutgiltiga produkten. Sedan tillverkas fixturer och svetsmallar där trådarna läggs i rätt position för svetsning. Vanligtvis används motståndssvetsning (även kallad punkt- eller pressvetsning) med tilläggssvetsning såsom TIG eller MIG/MAG.

 

Trådprodukter

 

Manuell och automatiserad hantering

Utifrån kundens idé skapas en slutgiltig skiss på produkt. Uppdrag inom trådproduktion kan omfatta såväl framtagning av prototyp som serietillverkning. Vid mindre serier förekommer manuell och semiautomatisk hantering men vid större serier används CNC-styrda maskiner och automatiserade specialanpassade maskiner.

 

Historia

Under 1900-talets tidigare del var trådproduktion ett manuellt hantverk där man klippte och tillverkade potatiskorgar och fårstängsel för hand. Produktsortiment utvecklades på 1950-talet till att bestå av skyltställ, garderobsinredning och grytunderlägg, för att på 60-talet sätta fokus på butiksinredning. Idag förekommer trådprodukter i allt ifrån fordonskomponenter till diskmaskiner.

Tråddetaljer

Snabba tips om

  1. Tråddetaljer tillverkas oftast av fjädertråd och kan ha nästan vilka former som helst, avancerade likväl som enkla, men den gemensamma nämnaren är den fjädrande funktionen.
  2. Tråddetaljer sammanfattar sprintar, trådlåsclips och fjädrande element i trådmaterial.
  3. Tillverkningen av tråddetaljer kan ske både i automatiserade avancerade maskiner och manuellt, beroende på antal detaljer som ska produceras.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Obegränsade möjligheter

Fjädern är ett konstruktionselement som designas utifrån kundens krav, oavsett om det gäller tryckfjädrar, dragfjädrar eller vridfjädrar i fjäderstål. Kanske är tryckfjädern den mest utbredda som också produceras i åtskilliga varianter. Den kan vara konisk, konvex, konkav eller cylindrisk, nästan allt är möjligt.

 

Tråddetaljer

Viktiga parametrar för utförandet

När du skapar en specifikation av en tryckfjäder finns en rad parametrar att ta hänsyn till. Det handlar om tråddiameter, fjäderdiameter, fjädringslängd och fjäderkraft. Du måste också ta hänsyn till ändutformning som kan vara nedlagd eller öppen, slipad eller oslipad. En dragfjäder är oftast tätlindad och även här måste du ta hänsyn till tråddiameter, ytterdiameter samt eventuell begynnelsekraft. Vridfjädrar kan vara såväl höger- som vänsterutförda, alternativt dubbellindade. Även här måste du ta hänsyn till tråddiameter, innerdiameter och antal varv men också lindningsriktning och skänkelutformning.

 

Olika fjädermaterial

Fjäderstål finns i härdbara, rostfria och antimagnetiska material likaväl som i höglegerande stål. Andra exempel på fjädermaterial är kalldraget och kallvalsat låglegerande stål oljehärdade fjäderstål och bainithärdat band. Det finns också titanlegeringar och kopparlegeringar. Allt gällande materialval utgår ifrån hur fjädern ska användas, vilka förhållanden som fjädern ska arbeta i, exempelvis förhållanden som temperatur och risken för korrosion.

Trådprodukter

 

Sammanfattning av Trådprodukter

Genom bockning och svetsning går det mesta att skapa med tråd. De flesta trådprodukter har dimensioner mellan 2 och 10 mm. Tråddetaljer med fjädrande funktion innefattar bland annat sprintar, trådlåsclips och andra fjädrande element.

 

Läs mer

 

Läs gärna mer om närliggande ämnen Trådbockning | Trådbearbetning |Trådprodukter | TrådsvetsningDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår