Gänglåsning, gängsäkring, skruvlåsning eller kanske mutterlåsning. Kärt barn har många namn. Här hittar du mer information.

Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Gänglåsning

Gänglåsning som en del av tillverkningen

En maskin kan vara hur bra som helst. Men om den har tillverkats med gängor som lätt lossnar så kan den bli en ekonomisk mardröm och en allvarlig säkerhetsrisk. Det är också därför som många tillverkare av verkstadsmaskiner tar hand om gänglåsning redan då maskinen planeras. Gängtätningen blir en del av produktionsprocessen.

 

Gänglåsning och skruvlåsning

 

Gängsäkring är ekonomiskt

Gängsäkring är ekonomiskt. Det kostar inte mycket att behandla med loctite eller med en annan form av gänglåsning. Men tack vare att medlet finns på plats så kommer maskinen eller verktyget att hålla så mycket längre. Skruvar och andra typer av fästelement kommer inte att lossna trots att de utsätts för vibrationer och stötar.

 

När en skruv sitter som den ska trots att det vibrerar hela tiden så erbjuder den maskinen och verkstadsprocessen en stor trygghet. Det går att lita på att skruvar inte lossnar hur som helst. På så vis så kommer maskiner att jobba stadigt och tryggt utan många renoveringar.

 

Även mindre produkter som ramar, elektriska apparater och annat som har fästelement kan tjäna på gänglåsning. Privatpersoner kan köpa loctite och använda detta för att se till att fästen sitter som de ska trots flitig användning.

 

 

Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen » 

 

Maskiner och verktyg med säkra gängor

Maskiner och verktyg som har säkra gängor är säkrare. De som jobbar på en arbetsplats med maskiner vet hur lösa fästelement kan få jobbiga konsekvenser. Skakningar som först känns minimalt blir plötsligt allvarliga. När maskinen skakar ännu mer då delar är lösa så blir det rentav farligt att använda den.

 

Om maskinen från start kommer med god gänglåsning så kommer den att erbjuda en bättre och säkrare arbetsmiljö. Det gör maskinerna som behandlas med gängtätning vid tillverkning så attraktiva. Trots detta så är det inte alla som tänker på att fråga om skruvar har låsts fast eller inte.

 

Rätt val av gängsäkring

Det finns olika former av gänglåsning och det är viktigt att vara medveten om. Om det behövs en mer permanent lösning så går det att ordna. Men då är det viktigt att förstå att det inte går att byta ut skruven som har fästs. Den kommer att sitta fast i gänglåset även då det plockas bort.

 

För att få rätt gängtätning så är det bäst att prata med ett företag som jobbar med detta. För privata saker så behövs det ingen större vägledning. Då går det bra att gå till en vanlig mack och köpa den gängtätning som verkar bäst.

 

Men för maskiner och verktyg som ska användas professionellt så är det viktigt att välja rätt från start. Det kan spara pengar samtidigt som man får en trevligare och säkrare arbetsmiljö då skruvar och muttrar sitter som de ska.

 

Snabb och effektiv gängtätning

För många produktioner så är det oundvikligt att man måste täta gängor. Man vill dels se till att skruvar sitter som de ska men det är förstås också så att god gängtätning skyddar produkten som man har monterat. Längre hållbarhet är viktigt oavsett vad det är som produceras så gängtätningen är något som man tar med i beräkningarna redan då projektet är på planeringsstadiet. Genom att välja rätt så får man mycket högre kvalitet och det är en mycket viktig faktor.

 

Gängtätning som är smidig och enkelt att applicera

Montering måste gå snabbt och smidigt. Inom industrin så räknas varje moment och tid är pengar. Man måste kunna fortsätta med packning så snart som bara möjligt så att delar eller produkter kan skickas vidare till slutkund. När medlet som man tätar med har en smörjande effekt så blir det lättare att montera. Man kan justera lite enklare och behöver inte oroa sig för att själva tätningsmedlet skulle leda till skador.

 

Beroende på hur man applicerar gängtätningen så kan man jobba mer eller mindre snabbt. Här finns det lite olika metoder och det är klart att man kan spara tid på att lägga ut den här typen av monteringsarbete på de som är allra bäst på det.

 

Då man vill kunna plocka isär delar igen

Vill man få effektiv skruvlåsning så är det också av stor vikt att man använder sig av ett medel som inte kommer att låsa fast komponenter som gängas. När man inte låser delar vid varandra så blir det enklare att demontera. Dessutom så kommer man ju att dra nytta av tätning som skyddar mot rost. Skruvar som har rostat sönder kan innebära att man inte kan rädda en konstruktion.

 

Med god gänglåsning så får man alltså hållbarhet samt möjligheten att plocka isär delar och byta ut element då det behövs. Det gör att man behåller den kvalitet som man har från start vilket kan få stor betydelse för slutkundens ekonomi.

 

Undvik att täta med lim

Traditionellt sett så har lim och tejp ansetts vara bra gängtätning men så kan man inte se det idag då det finns så mycket bättre alternativ. Med moderna lösningar så får man även skydd mot vibrationer så att skruvar inte lossnar då gängorna skakas. De företag som erbjuder gänglåsning har för det mesta lite olika alternativ. Det gör att man kan välja i enlighet med den låsning som man faktiskt har behov av. Man kan tänka framåt och ställa höga krav på att få en montering som man blir riktigt nöjd med.

 

Genom att välja rätt så får man gängtätning som är effektiv och smidig. Detta både vid den ursprungliga monteringen och då man måste demontera och göra om.

 


 

Vill du hitta en ny leverantör?

Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen » 

 

Läs mer om fästelement »

Nyheter

Inga nyheter för tillfället.Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår