Företagsportalen GnosjoRegion.se

Gjutning

5 snabba tips om  Gjutning

  1. Gjutningsprocessen går ut på att smälta någon slags metall ned i en form för att få fram en färdig detalj.
  2. Det finns flera olika gjuteritekniker beroende på vad du vill uppnå, men press-, sand- och precisionsgjutning är de vanligaste.
  3. Största fördelen med gjutning är att du kan skapa en geometri med minimal bearbetning och utan materialspill, jämfört med exempelvis skärande bearbetning.
  4. Här hittar du företag i denna bransch Gjutning »
  5. Vill du hitta en ny leverantör Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Så går det till

En gjutningsprocess består i regel av sex steg: formtillverkning, smältning av material, avgjutning, stelning, urslag och eventuell efterbehandling. Förutom när det gäller olika metaller och legeringar är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, betong, gips, vax och glas. Förutom när det gäller olika metaller som aluminium legeringar samt betonggjutning är det också en vanlig metod för att arbeta i material som plast, gips, vax och glas.

Gjutning

 

Olika gjutmetoder

De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning och stiggjutning. De vanligaste metoderna för metallgjutning är press-, sand- och precisionsgjutning. Andra gjutmetoder är centrifugalgjutning, stränggjutning, götgjutning och stiggjutning.

Historik

Redan ca 4000 år f Kr började man använda sig av gjutning som metod för att formge metaller. Det var i områdena runt Svarta havet och Kaspiska havet som man använde öppna stenformar och göt koppar. Så småningom utvecklade man en delad form i bränd lera som gjorde ytorna bättre. Man märkte också att materialet fick bättre egenskaper om man använde en legering av två metaller. I Kina kunde man redan 700 år f Kr smälta och gjuta gjutjärn. En teknik som inte började användas i Europa förrän ca 1000 år e Kr.

Gjutning i Gnosjöregionen

 

Qtech Group AB , Gjutning
Qtech Group AB

Anderstorp

Qtech Group erbjuder legotillverkade komponenter inom nio produktområden. Tillsammans med tjänster såsom lager och logistik, projektresurs, konstruktion och prototyptillverkning vill vi vara föregående och helhetstänkande för att möta våra befintliga och framtida kunder.
Vi fokuserar såväl på helheten som på varje enskild detalj
Läs mer »

Reportage
De är Gnosjöregionens nätverksbyggare

Läs mer »

Till bildgalleriet »
 

www.qtechgroup.se »


 

Nyströms Pressgjuteri AB , Gjutning
Nyströms Pressgjuteri AB

GNOSJÖ

Nyströms = Legotillverkning av pressgjuten aluminium.
Vi kan hjälpa er med bearbetning, polering, ytbehandling, plastbeläggning och montering.
Läs mer »

Reportage
Full fart framåt i pressgjuteriet

Läs mer »
 

www.nystromsgjuteri.se »


 

Melins Metall AB , Gjutning
Melins Metall AB

Anderstorp

Sandgjutning i olika aluminiumlegeringar
Sandgjutning i kirksite
Korta serier
Värmebehandling
Läs mer »
 

www.melinsmetall.se »


 

Gjuteriteknik AB, Gjutning
Gjuteriteknik AB

VÄRNAMO

Gjuteriteknik är ett företag specialiserat på att pressgjuta zink. Vår fokusering på pressgjutning i zink har gett oss en unik specialistkunskap och vi hjälper dig med allt ifrån konstruktion till packning. Den du samarbetar med hos oss är specialist, tekniker och säljare i samma person. Det ger korta, raka beslutsvägar och snabba svar på dina frågor kring zinkgjutning.
Läs mer »

Till bildgalleriet »
 

www.gjuteriteknik.se »


 

Reftele Gjuteri AB , Gjutning
Reftele Gjuteri AB

REFTELE

I gjuteriet tillverkas sandgjuten aluminium enligt både både gamla och nyare metoder. Ett litet gjuteri med stora möjligheter p.g.a. vår stora flexibilitet. Här tillverkas gods till livsmedelsmaskiner, verktyg för vakuumformning, gods till dränkpumpar, olje- och gasbrännarhus, fixturkuber till NC-maskiner och mycket annat.
Läs mer »
 

 

AGES Casting Kulltorp AB , Gjutning
AGES Casting Kulltorp AB

KULLTORP

Pressgjutning, bearbetning av aluminiumdetaljer till färdiga komponenter. Montering ombesörjs också enligt kunders önskemål
Läs mer »
 

Pressgjutning

 

Sammanfattning av Gjutning

När du vill ha en färdig detalj med minimal bearbetning och i princip inget materialspill är gjutning en bra metod.

Läs mer

Här hittar du fler avdelningar om metall och metallbearbetning

Läs gärna mer om närliggande ämnen Precisionsgjutning | Pressgjutning | Sandgjutning | Gjutning | Betonggjutning | Gjutning i aluminium

 

Visste du att...

Sveriges gjutgodsproduktion per capita är en av de största i världen.